MediaWatch

Flertal finder penge til at etablere Kulturens Analyseinstitut

De første penge er fundet, men de nærmere rammer for etableringen af instituttet skal først drøftes mellem partierne bag finansloven i det nye år.

Instituttet skal medvirke til flere og bedre undersøgelser af kulturbranchen | Foto: Marcus Emil Christensen

Et politisk flertal er enige om en finanslov, der sætter penge af til etableringen af Kulturens Analyseinstitut.

I første omgang sættes fire mio. kr. af til projektet i 2022, mens der i perioden fra 2023 til 2025 årligt er sat otte mio. kr. af.

"Målet er at få mere viden og data, som kan bruges til at udvikle hele kulturområdet. Debatten om et analyseinstitut har stået på længe og har været et udbredt ønske blandt mange kulturaktører. Det glæder mig også, at vi med aftalen styrker folkeoplysningen de kommende år og giver en ekstra hjælpende hånd til en række lokale museer rundt om i Danmark," siger kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen i en pressemeddelelse.

Formålet er, skriver Kulturministeriet, at "instituttet skal understøtte mere viden om kulturbranchens forhold og kulturens betydning for borgernes trvsel bl.a. med afsæt i evidens- og forskningsbaserede undersøgelser."

Analyseinstituttet etableres som et uafhængigt institut. Kulturministeriet oplyser dog, at de nærmere rammer for etableringen for instituttet og dets formål skal drøftes mellem finanslovens aftalepartier i første kvartal af 2022.

Ønske fra kulturlivet

Idéen bag behovet for et analyseinstitut på kulturområdet stammer fra en bred sammenslutning af aktører, der tidligere på året gik ud med en appel til politikerne.

Sammenslutningen bestod af Danske Kulturbestyrelser, Kommunernes Landsforening, Dansk Erhverv, Center for Kulturevaluering ved Aarhus Universitet og Augustinus Fonden.

Parterne mente, at coronakrisen havde vist et øget behov for tal og undersøgelser af kulturlivet, og de var særligt inspireret af Idrættens Analyseinstitut, som er en selvejende, uafhængig institution under Kulturministeriet, som blev etableret i 2005 under tidligere kulturminister Brian Mikkelsen, der i dag er direktør for Dansk Erhverv.

Finansloven for 2022 er vedtaget af regeringen, støttepartierne og Alternativet samt Kristendemokraterne.

Sammenslutning vil have etableret analyseinstitut på kulturområdet

Partier bakker op om etablering af Kulturens Analyseinstitut

Alliance bag udspil om Kulturens Analyseinstitut indkalder til fællesmøde

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Grønne Aller-regnskaber, tilføjelse til Podimo-top og opgør med techkæmper er blandt strømmene, der formede ugens nyhedslandskab i Mediedanmark. Få et overblik med denne briefing.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs