Meningsmålinger er en svær disciplin til kommunalvalg

Borgmestereffekt og lokale emner kan gøre meningsmålinger et usikkert pejlemærke til kommunalvalget.
Foto: Louise Herrche Serup/Ritzau Scanpix
Foto: Louise Herrche Serup/Ritzau Scanpix
Af Ritzau

I dagene op til kommunal- og regionalvalget har medierne været fyldt med meningsmålinger - både på landsplan og for kommunerne - som vil forudse, hvor godt partierne klarer sig, når vi skal stemme.

Men bare fordi et parti klarer sig dårligere på landsplan, betyder det ikke nødvendigvis, at de mister stole rundt om i byrådene.

Hvordan en kommune stemmer til kommunalvalg og folketingsvalg kan være meget forskelligt.

Eksempelvis har Frederiksberg i 112 år haft en konservativ borgmester, men stemmer mere rødt til folketingsvalg.

Det lokale fylder selvsagt meget for os, når vi stemmer til kommunal- og regionalvalget.

"Fordi det er meget lokalt forankret, så ender personer med at betyde rigtig meget mere end ved folketingsvalg," siger Robert Klemmensen, der er valgforsker og professor i statskundskab på Syddansk Universitet.

Han tilføjer, at en anden afgørende ting er, at vi møder lokalpolitikere til daglig.

Vi kan møde borgmesteren, når vi køber ind, eller se formanden for et udvalg, når vi henter vores børn fra fritidsaktiviteter.

Rune Stubager, der er professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, påpeger, at det er vigtigt at huske, at der ikke er tale om et kommunalvalg, men 98 forskellige.

Det er forskelligt, hvad der fylder for vælgerne fra kommune til kommune.

Samtidig er der mange vælgere, som ikke bestemmer sig før på selve dagen, og derfor kan målinger, der spørger, hvem du vil stemme på til folketingsvalg eller kommunalvalg, ramme skævt.

"Hvis de bliver spurgt i dagene op til valget, hvad de har tænkt sig at stemme, har de ikke nået at tænke kommunalt endnu, og så svarer de ud fra, hvad de har tænkt sig at stemme til folketingsvalg," siger Rune Stubager.

Men når de står i stemmeboksen, kan en borgmester eksempelvis trække stemmer - også fra borgere, som ikke ville stemme på deres parti til et folketingsvalg. Rune Stubager mener, at borgmestereffekten er en faktor.

"Og vi ved, at de steder, hvor der sidder en bykonge eller en meget kendt borgmester, der får deres parti et bedre kommunalvalg, end deres parti gør til folketingsvalget," siger han.

Venstre fik eksempelvis 55,6 procent af stemmerne i Herning Kommune ved sidste kommunalvalg. Den mangeårige borgmester, Lars Krarup (V), fik 11.794 personlige stemmer.

/ritzau/

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også