MediaWatch

S-ordfører: Alle lande må forholde sig til risiko for at miste adgang til Google-søgning

Alle lande i Europa må forholde sig til et dilemma, hvor man kan være nødt til at leve med, at adgangen til Google-søgninger kan blive lukket, siger Socialdemokratiets medieordfører.

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

I Australien har Google truet med at lukke for adgangen til at søge i techkoncernens søgemaskine, fordi den australske regering har tænkt sig at indføre en lov, der tvinger Google til at betale mediehuse for de nyheder, der bliver vist i søgninger. Også i Danmark kan vi komme til at stå i en situation, hvor Google lukker for adgangen, siger Socialdemokratiets medieordfører Kasper Sand Kjær til Politiken.

"Det er et dilemma, som alle europæiske lande må forholde sig til: Vi har ladet stå til for længe. Tech-giganterne har fået så stor magt over distributionen og den demokratiske samtale, at der ikke er noget hurtigt fiks til at vinde magten og kontrollen tilbage," siger Kasper Sand Kjær.

I Frankrig landede man for nylig en aftale om, at Google betaler de franske medier for de nyheder, der lander i Google News Showcase. Aftalen gælder dog ikke for nyheder i almindelige Google-søgninger, mener Google, som lige nu diskuterer den sag med de franske myndigheder.

Kulturminister Joy Mogensen har tidligere varslet et opgør med techgiganterne, og Kasper Sand Kjær har fortalte kort før jul MediaWatch, at det bliver noget af det vigtigste, når man skal indgå et nyt medieforlig, at sporene er lagt til kampen mod Google og de øvrige techkoncerner.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Flere historier om mediekoncerners sparerunder, Disneys søsætning af første nordiske produktion og opkøbet af it-medie har alle været med til at præge nyhedshimlen over Mediedanmark i denne uge. Få overblikket her.

Politiken-ledelse nedbringer antallet af fyringer

Fire af de varslede fyringer er nu erstattet med frivillige fratrædelser. Medarbejderne har ”en stærk forventning” om, at de videre forhandlinger vil føre til, at antallet af fyringer ender på nul.

Jyllands-Posten indleder forhandlinger om frivillige fratrædelser

Medarbejderne er vendt tilbage til arbejdet, fordi de oplever, at ledelsen nu åbner for forhandlinger om vilkårene for afskedigelser af seks redaktionelle medarbejdere. Der er indledt individuelle forhandlinger om frivillige fratrædelser, fortæller ansv. chefredaktør Jacob Nybroe.

Poul Madsen trækker sig fra Den Uafhængige

Små tre måneder efter at være tiltrådt som arbejdende bestyrelsesformand og medejer af Den Uafhængige er Poul Madsen stoppet i begge roller. Han fortsætter dog som mediets ”gode ven”.

Jysk Fynske-ledelse genovervejer alle udviklingsprojekter

Mediekoncernens omkostninger stiger med tocifret millionbeløb i 2023, mens indholdssalget er udfordret af inflation og stramme budgetter. Derfor skal alle udviklingsprojekter genevalueres – herunder lokalsatsningen med 24 digitale betalingsmedier, som adm. direktør ikke kan love at holde hånden under.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs