Rektor på Filmskolen stopper efter kritik

Vinca Wiedemann stopper som rektor på filmskolen efter en tid med uro på skolen. Tidligere direktør for Filmfyn tager midlertidigt over som rektor.
Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Efter at have bestredet rektorjobbet siden 2014 stopper Vinca Wiedemann nu som rektor for Den Danske Filmskole. Det oplyser Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

Rektoren har den seneste tid været i modvind bl.a. hos skolens elever, der har krævet hendes afgang. Elevernes kritik af ledelsen har mødt støtte i miljøet omkring skolen, og den splittelse er en del af baggrunden for rektorens afgang, siger fungerende kulturminister.

"Situationen på filmskolen er uholdbar. Skolen har brug for opbakning fra elever, lærere og branchen. Den opbakning er der desværre ikke længere. Det er både rektor Vinca Wiedemann og Kulturministeriet enige om. Derfor stopper Vinca Wiedemann nu som rektor," udtaler fungerende kulturminister Rasmus Prehn (S) i meddelelsen.

"Uanset at Vinca Wiedemann har ydet en stor indsats, så må personspørgsmål ikke komme i vejen for filmskolen og dansk films fremtid. Nu er der brug for, at lærere, elever og ledelse finder sammen om deres skole igen."

Midlertidig rektor

Kulturministeriet oplyser, at en rekrutteringsproces for at finde en afløser nu går i gang. Indtil da overtager Bo Damgaard som midlertidig rektor. Han har bl.a. været direktør for filmfonden Filmfyn og programchef på TV 2.

"Filmskolen har været igennem en turbulent tid. Min første opgave bliver at tage ud og mødes med lærere og elever – og få talt med alle parter, så vi kan få sat gang i skolen igen," udtaler Bo Damgaard i meddelelsen.

Afviste at stoppe

Kritikken af Vinca Wiedemann har stået på siden januar, hvor 87 af 96 elever på skolen stod bag en mistillidserklæring til rektoren. Årsagen var en række planlagte ændringer af uddannelsen, som eleverne mener vil forringe kvaliteten på skolen.

I sidste uge blussede konflikten op igen, efter skolens mangeårige leder af dokumentarlinjen, Arne Bro, blev hjemsendt. Det fik eleverne til at blokere skolen og kræve Vinca Wiedemanns afgang. Mere end 250 filmfolk har efterfølgende bakket elevernes kritik op i en støtteerklæring.

Vinca Wiedemann selv har indtil i dag afvist at forlade posten.

"Jeg er ansat af kulturministeren og ansat til at udføre det arbejde og de opgaver med at sikre skolens drift og udvikling. Det er min forpligtelse," sagde hun tidligere på ugen til Ritzau.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også