DF vil skære en fjerdedel af DR

Dansk Folkeparti lægger i et nyt udspil  op til en voldsom beskæring af DR. Kulturminister Bertel Haarder (V) tager varmt imod forslaget, mens DR advarer om store konsekvenser.
Foto: Finn Frandsen/Polfoto/Arkiv
Foto: Finn Frandsen/Polfoto/Arkiv
MediaWatch

Med Dansk Folkparti i front tager blå blok nu tilløb til omfattende ændringer af DR's størrelse og albuerum på det danske mediemarked. Det skriver Berlingske.

I et nyt udspil, som tre DF-politikere beskriver i en kronik i Berlingske forud for partiets sommergruppemøde i næste uge, lægger DF op til en voldsom beskæring af DR.

Konkret foreslår partiet, at DR's budget på 3,7 mia. kr. sænkes med hele 25 pct. over en femårig periode, samtidig skal radiokanalen P3 sættes i udbud, radiokanalen P7 Mix lukkes, tv-kanalen DR3 rykkes over på nettet, og tv-kanalerne Ramasjang og Ultra slås sammen til én.

"DR skal koncentrere sig om public service – underholdning kan man få andre steder. Derfor er det både nødvendigt og rimeligt at skære DR's budget med 25 procent, så vi kan sikre et mangfoldigt mediebillede, og pengene kan bruges andre steder," siger Peter Skaarup til Berlingske.

Kulturministeren bakker op

Kulturminister Bertel Haarder (V) tager varmt imod DF-forslaget og bebuder, at han allerede til efteråret vil komme med et udspil, der indeholder "betydelige fællestræk" med DF's forslag. Bl.a. vil regeringen lægge op til at skære i DR's budgetter ifølge ministeren, der dog ikke vil sætte tal og procenter på.

Ifølge ministeren er DR's størrelse uforskyldt blevet et problem i sig selv, fordi det giver en skævhed i forhold til den plads, det levner til de private medier. Det skal ændringerne råde bod på. Samtidig håber ministeren, at det vil kunne nedbringe licensen fra de nuværende knap 2500 kr. årligt.

DR's rammer er fastlagt i det nuværende medieforlig, der løber frem til og med 2018. Men allerede i efteråret vil Kulturministeren altså indlede de politiske sonderinger, der skal udmøntes i en ny medieaftale, der skal være i hus i løbet af 2018.

I første omgang vil Bertel Haarder alene føre drøftelser med de blå partier i Folketinget med det formål at skabe en blå enighed, som kan bruges til at lægge pres på de røde partier og på DR.

Bestyrelsesformand i DR, Michael Christiansen, advarer om, at det kan få store konsekvenser og svække samfundsoplysningen at reducere DR i så høj grad.

"Jeg tror, man skal tænke sig meget, meget godt om. Man rører ved den store, samlede demokratiske mekanisme i Danmark, som beror på frie dagblade på den ene side og en stor, kraftfuld public service-organisation på den anden, hvor danskerne kan hente den objektive sandhed, som ikke er farvet af partier eller holdninger," siger han til Berlingske.

 "Jeg undrer mig over kommercialiseringen af DR’s sendeflade"

 Politikere åbner for mere DR-åbenhed

 Formand: DR er meget tilfreds med det nuværende forlig 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også