Politikere åbner for mere DR-åbenhed

Afslag på aktindsigt i P1's budget får politikere og en ekspert til at åbne op for en lovændring.
Foto: Finn Frandsen/Polfoto/Arkiv
Foto: Finn Frandsen/Polfoto/Arkiv

Der skal være bedre mulighed for at se DR i kortene og undersøge, hvordan public service-stationen forvalter licenskronerne. Det budskab kommer fra en ekspert og flere medieordfører i Jyllands-Posten i dag.

Baggrunden er, at Folketingets Ombudsmand i sidste uge gav sin velsignelse af, at DR havde nægtet en journalist fra Jyllands-Posten aktindsigt i overordnede budgetoplysninger for P1. Radio- og fjernsynsloven indeholder en undtagelse fra offentlighedsloven for blandt andet DR, og det er den, ombudsmanden henviser til i sin udtalelse om sagen.

Men undtagelsen var slet ikke tænkt sådan, siger Oluf Jørgensen, offentlighedsrådgiver og mediejurist ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Ifølge ham er undtagelsen til for at sikre, at planlagte kommende programmer og journalisters research ikke kan udleveres ved en aktindsigtsanmodning.

"Vi må tage ombudsmandens afgørelse til efterretning, men det bliver mere og mere tydeligt, at ordlyden i den særlige undtagelse ikke passer til det formål, der er angivet. Det er også nævnt i ombudsmandens udtalelse, men ordlyden er meget bred, og det betyder, at man undtager mere, end der egentlig er dækning for," siger Oluf Jørgensen til Jyllands-Posten.

Medieordførerne Mette Bock (LA), Britt Bager (V) og Morten Marinus (DF) siger til Jyllands-Posten, at de er klar til at se på en ændring af loven.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også