MediaWatch

Ekspert: Polen bliver ikke skræmt af EU-granskning

EU-Kommissionens undersøgelse af Polens nye love vil næppe få dem til at skifte kurs, siger Polen-kender.

Virginia Mayo/AP/Polfoto
EU-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermans. Foto: Virginia Mayo/AP/Polfoto

Lov- og Retfærdighedspartiet (PiS), der sidder på magten i Polen, kommer næppe til at ryste i bukserne over EU-Kommissionens pegefinger, der blev løftet onsdag efter det ugentlige møde mellem de 28 kommissærer.

Her meddelte EU-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermans, at kommissionen nu har iværksat en undersøgelse af Polens nylige lovændringer for at se, om de respekterer retsstatens principper og de grundlæggende rettigheder.

Men dagens udmeldinger kommer næppe som et chok for Polen, vurderer Søren Riishøj, der er lektor med speciale i Østeuropa på Syddansk Universitet.

"Regeringen vidste godt, at det her ville ske. Men så længe man er på det her stadie, så tror jeg ikke, det bekymrer dem så meget," siger han.

Det er ændringer i landets medielov, der har fået EU-Kommissionen til at rynke brynene. Lovændringen har givet regeringspartiet næsten fuld magt over alle mediekanaler.

Desuden er der bekymring for ændringer af landets forfatningsdomstol, som kritiseres for at svække dens uafhængighed.

De polske lovændringer er inspireret af Ungarn, der har undergået en lignende udvikling under ledelse af premierminister Viktor Orbán.

Formanden for EU-Parlamentet, Martin Schulz, har til Reuters kaldt tendensen for "putinisering" med henvisning til forholdene i Rusland under præsident Vladimir Putin.

EU-Kommissionen skridt onsdag er det første i en lang og aldrig før anvendt procedure, der blev indført forrige år netop som reaktion på flere EU-landes bekymring over Viktor Orbáns udfordringer af demokratiet i Ungarn.

Hvis kommissionen går videre med proceduren og Polen ikke retter ind, kan EU-systemet i yderste konsekvens suspendere Polens stemmeret i EU's Ministerråd.

Men det er meget usandsynligt, at det kommer til at ske, mener Søren Riishøj.

"Det kræver, at alle andre medlemslande end Polen er enige, og her vil Ungarn helt givet være imod," siger han.

/ritzau/

Forsiden lige nu

Dalende opbakning til tv-pakker er en af TV 2's store udfordringer

Selv om det er første gang i fem år, at TV 2 lever op til sin målsætning om en overskudsgrad på 10 pct., så er TV 2-boss mere end tilfreds med de seneste års resultater. Hun udpeger danskernes svigtende opbakning til tv-pakkerne som en af TV 2's helt store udfordringer.

Fredericia Dagblad får ny chefredaktør

Efter 14 år stopper Marianne Husted som chefredaktør for at blive redaktionel souschef. Hun afløses af jourhavende på avisen, der er en del af Jysk Fynske Medier.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere