MediaWatch

Polen øger kløften til EU med ny omstridt medielov

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, advarer mod en overdramatisering af krise med Polen.

Czarek Sokolowski/AP/Polfoto
Polens præsident Andrzej Duda Foto: Czarek Sokolowski/AP/Polfoto

Polens præsident, Andrzej Duda, underskrev torsdag en stærkt kritiseret ny lovgivning om kontrol over de statslige medier, oplyser hans kontor til AFP.

Siden regeringsmagten overgik til Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) ved valget i Polen i oktober, har det nationalkonservative parti modtaget kritik gentagne gange fra EU.

Det er ikke mindst sket i forbindelse med de skridt, som der er taget hen imod en direkte kontrol af de statsejede medier.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, nedtoner dog faren for, at der vil blive indført sanktioner mod polakkerne som følge af den seneste politiske udvikling i landet.

Forventer ikke sanktioner

EU-Kommissionen skal diskutere Polen i næste uge og har sendt to breve til polakkerne, som man endnu ikke har fået svar på.

"Vi fører en diskussion med Polen, og jeg vil ikke spekulere i konsekvenser. Vi er ikke der lige nu, og jeg tror ikke, at vi kommer til det punkt," siger Jean-Claude Juncker til et spørgsmål om, hvorvidt polakkerne risikerer sanktioner.

"Lad os ikke overdramatisere. Det er en vigtig sag, men vi må opretholde et godt og venskabeligt forhold til Polen," siger Juncker videre og pointerer:

"Vi går konstruktivt frem. Vi går ikke løs på Polen."

Har fyret mediechef

Chefen for Polens statslige medieselskab er fyret og erstattet af en bestyrelse udpeget af finansministeriet.

Fire ledere på det polske public service-selskab TVP har indgivet deres afskedsbegæring.

"Det statsejede medie har en journalistisk linje, som er uacceptabel for Polen og alt for kritisk over for den siddende regering. De statslige medier skal bringes tilbage til polakkerne," sagde Elzbieta Kruk, medlem af parlamentet for regeringspartiet Lov og Retfærdighed, ved fremførelsen af de omstridte lovforslag.

Loven er blevet stærkt kritiseret af medier i Polen for at være en tilbagevenden til den kommunistiske model, hvor staten havde total kontrol med medierne.

Tusinder af mennesker har været på gaden i Polen for at protestere mod loven.

/ritzau/NTB

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere