
Pressefriheden i verden har nået et lavpunkt.
Bl.a. derfor har danske regering bevilget 20 mio. kr. til at styrke den frie debat i lande, hvor presse- og ytringsfriheden flere steder er under størst pres. Bevillingen skal gå til initiativer, som fokuserer på kapacitetsopbygning af frie medier, herunder fremme af journalisters sikkerhed.
Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.
”Det er stærkt bekymrende, at pressefriheden mange steder er under pres. En fri og kritisk presse er afgørende for at give et indblik i magthaveres beslutninger og dermed holde dem til ansvar. I en udviklingssammenhæng er pressefrihed en direkte forudsætning for fremme af demokrati og god regeringsførelse,” siger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen i meddelelsen.
Støtte gavner mere end 60
Ønsket er, at flere end 60 medier fra 12 forskellige lande i både Afrika, Mellemøsten, Asien og Latinamerika vil blive få gavn af støtten.
Bevillingen blev lanceret i forbindelse med afholdelsen af konferencen Global Media Freedom Conference. Konferencen, der var arrangeret af Udenrigsministeriet i samarbejde med den internationale organisation for avisudgivere Wan-Ifra, blev afholdt 29. og 30. april i København og samlede flere end 100 redaktører og journalister fra hele verden.
Initiativerne, som støttes gennem den nye bevilling, vil blive søgt gennemført i samarbejde med internationale presse- og udgiverorganisationer, herunder Wan-Ifra og internationale journalistorganisationer og mediestøtteorganisation International Media Support (IMS).
Mere fra MediaWatch
Portræt: Pernille Holbøll er både en kontant eksekvator og "et suverænt valg"
Pernille Holbøll er steget til vejrs i Mediedanmark og træder nu ind som ansv. chefredaktør på B.T. Tidligere chefer og kolleger beskriver hende som en af de bedste i branchen til at eksekvere på de digitale strategier, men også hvordan hun har været både kontant og utålmodig, men har gennemgået en udvikling som leder de seneste år.