MediaWatch

Tyrkiet frifinder hollandsk journalist for propaganda

Freelancejournalisten Frederike Geerdink, som har skrevet en bog om drab på kurdere, er frifundet.

Foto: PR Foto

En domstol i Tyrkiet har mandag frifundet en hollandsk journalist i en sag, hvor hun stod anklaget for at sprede "terroristisk propaganda" for det kurdiske PKK-parti.

Freelancejournalisten Frederike Geerdink, som længe har dækket historier fra de kurdiske områder, bekræfter afgørelsen på Twitter.

Sagen blev indledt i sidste uge.

Kort efter nytår blev Geerdink hentet af otte antiterrorbetjente i sit hjem i byen Diyarbakir i det sydøstlige Tyrkiet.

Efter en afhøring og en erklæring fra præsident Recep Tayyip Erdogan om, at tyrkerne på globalt plan nyder den største ytringsfrihed, blev hun løsladt nogle timer senere.

"Fri igen. Terrorenhed følger mig hjem. Det insisterede jeg på," skrev Frederike Geerdink 6. januar på det sociale medie.

Præsident rasende over dækning

Erdogan har været rasende over dækningen af anholdelsen.

"Man forsøger at sværte Tyrkiet til ved at tale om pressefrihed, når det i virkeligheden handler om at forhindre terrorisme. Intet sted i Europa eller i andre lande er der medier, som er så frie som de tyrkiske," sagde Erdogan dengang.

En stribe journalister og redaktører er det seneste år blevet anholdt i et tilsyneladende forsøg på at stække medier med relation til Erdogans værste rival, den i USA bosiddende religiøse leder Fetullah Gülen.

Den hollandske udenrigsminister, Bert Koenders, ville efter afhøringen tage sagen op med sin tyrkiske modpart, Mevlüt Cavusoglu.

Frederike Geerdink har blandt andet skrevet bogen "The Boys Are Dead," som undersøger et bombeangreb i 2011, hvor 35 tyrkiske kurdere blev dræbt.

/ritzau/

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

B.T. lukker printavisen, cityredaktionerne nedlægges og chefredaktør Jonas Kuld Rathje stopper, Bog & Idé barsler med streamingtjeneste, og DR gentænker kulturdækningen. Det har været en travl uge i Mediedanmark, men du får overblikket over de vigtigste historier lige her.

Den Uafhængige venter øget vækst i 2022 med dyrere abonnement

Radiostationen, der gik i luften i 2020, lagde 20 kr. til abonnementsprisen i marts, hvilket har fået nogle af de betalende lyttere til at falde fra. Medlemstallet ventes dog at vokse og omsætningen stige i indeværende år, vurderer strategichef Kasper Saugmann.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs