MediaWatch

Nordisk Råd vil gøre ytringsfrihed til mærkesag

En ny fælles "dialogplatform" skal styrke pressefrihed og kvalitetsjournalistik i Norden, lyder det fra rådets kulturudvalg.

Foto: Hussein Malla/AP/Polfoto

Ytringsfriheden er under pres fra flere sider og derfor vil Nordisk Råd nu styrke arbejdet for at sikre fundamentet under den frie presse.

"Med tanke på den forfærdelige Charlie Hebdo tragedie i Paris - vil Nordisk Råd arbejde for, at fri presse, kvalitetsjournalistik og ytringsfrihed skal være mærkesager i Norden også i fremtiden," hedder det i en udtalelse fra Kultur- og Uddannelsesudvalget i Nordisk Råd, der på et møde tidligere i denne uge havde bl.a. ytringsfrihed på dagsordenen.

Konkret foreslår udvalget, at der oprettes et dialogforum på tværs af landegrænser, der skal styrke journalistisk faglighed, udvikling og erfaringsudveksling.

"De nordiske lande bør gå sammen om at etablere en strategisk nordisk dialogplatform for journalistik og fri presse, for at styrke hele medieområdet og samle relevante aktører, kundskab og kompetence på feltet."

Samtidig skal Norden fortsætte traditionen for at hjælpe journalister og kunstnere, der er forfulgte i deres hjemlande, lyder det fra rådet, der nu vil arbejde videre med forslaget, hedder det i udtalelsen.

Mere fra MediaWatch

DR's arkiv skal gøres tilgængeligt gennem Det Kongelige Bibliotek

Over de næste tre år er der afsat 62,5 mio. kr. i den nye medieaftale til at etablere offentlig adgang til DR’s omfattende arkivmateriale, hvilket har været et hedt politisk ønske i en årrække. Det digitale leksikon lex.dk kan få en rolle i forhold til formidling, lyder det.

Overblik: Hovedpunkterne i det nye medieforlig

Der er lørdag landet et nyt medieforlig, som bla. indeholder en mindre procentdel af en ”moderniseret” public service-pulje til lydindhold, et styrket DR, et sænket titelloft og et krav om ordnede arbejdsforhold i medie- og filmbranchen. Opdateret.

Egmont: Medieaftalen fastholder uens medievilkår

Den nye medieaftale har en række gode elementer bl.a. med regulering af techgiganter. Men det er ærgerligt, at medieforliget ikke indeholder ligestilling af digitale medier, lyder det fra Nordisk Film.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs