MediaWatch

Danmark scorer digital topkarakter i EU

I EU's digitale indeks ligger Danmark nummer et. Det er blandt andet inden for e-sundhed, at vi er de bedste.

Foto: Colourbox
Betaling af elregningen, køb af nye sko eller hygge med den seneste film på Netflix.

Uanset om det er til fornøjelse eller praktiske ting, så er internettet ofte vejen frem. Det har det danske samfund opdaget.

I EU's nye digitale indeks, som EU-Kommissionen præsenterer tirsdag, scorer Danmark nemlig topkarakter og ligger som nummer et ud af de 28 medlemslande.

I digital præstationsevne får Danmark 0,68 point med et som højst mulige score.

Resultatet vækker begejstring hos Adam Lebech, der er branchedirektør i Dansk Industri på området for it, tele, elektronik og kommunikation.

"Det er et fantastisk godt signal om, at Danmark og hele Skandinavien er et godt sted at investere," siger han og nævner gårsdagens annoncering om, at Apple vil åbne et datacenter i Viborg.

Men det gode resultat må ikke få Danmark til at "hvile på laurbærrene".

"Vi har også en global konkurrence. Det er ikke nok at være nummer et i Europa - man skal også være nummer et i verden," siger Adam Lebech, der påpeger, at Skandinavien typisk er godt med.

Det er også vores naboland Sverige, der lander på en andenplads efterfulgt af Finland og Holland. Sammen med Danmark bliver de kaldt de "højeffektive lande".

For Danmark er det blandt andet vores avancerede brug af digitale offentlige tjenester samt e-sundhed, der gør, at vi ligger højt på den digitale rangliste.

Eksempelvis udveksler 92 procent af de praktiserende læger medicinske oplysninger elektronisk. Mens 69 procent af internetbrugere sender blanketter til de offentlige myndigheder via internettet.

Men ligeså almindeligt det er for danskerne at anmelde flytning til borgerservice, ligeså fremmed er det i andre lande.

Det er eksempelvis kun seks procent af rumænerne, der prøvet at udfylde en blanket online og sende til myndighederne.

En af konklusionerne i indekset er imidlertid også, at digital erfaring afhænger af, om du eksempelvis bor i Rom, Paris eller Riga.

Rumænien indtager imidlertid pladsen som bundskraber med en score på 0,31 kun lige overgået af Bulgarien.

/ritzau/

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

I JP/Politikens Hus har aviserne afsluttet forhandlingerne om afskedigelser, og samtidig er opsigelser blevet annonceret på flere andre adresser i Mediedanmark. En længe ventet aftale med Netflix landede, og i Norge er en global podcasttrend, som DR følger tæt, blevet tydelig. Få overblikket her.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs