MediaWatch

Jyllands-Posten vinder Cavlingprisen

Opdateret. Årets Cavlingpris går til Jyllands-Postens Morten Pihl for artikelserie om danske overlægers misbrug af forskningsmidler til private formål.

Jyllands-Posten stod for den bedste journalistiske historie i 2014.

Vinderen af Cavlingprisen blev i dag afsløret, og Cavling-komiteens valg er faldet på Jyllands-Postens Morten Pihl for artikelserien 'Lægernes store tag-selv-bord' om danske overlægers misbrug af forskningsmidler til private formål og manglende kontrol med brugen af forskningsmidlerne.

"Cavlingprisen 2014 går til en journalist, der ikke accepterer et nej. En journalist, der har knoklet for at finde den rette dokumentation. Og som fair og ikke mindst grundigt har beskrevet, hvordan en kreds af magthavere har følt sig hævet over almindelig sund fornuft og moral," siger Cavling-formand Kirsten Pilgaard.

Morten Pihls artikelserie i Jyllands-Posten har givet offentligheden et indblik i et normalt særdeles lukket miljø, hvor læger har brugt forskningsmidler til alt andet end forskning.

Historierne har fået Rigshospitalet til at politianmelde fem overlæger for svindel, og affødt en landsdækkende undersøgelse fra Rigsrevisionen, om hospitalernes forvaltning af eksterne forskningsmidler. Senest har Københavns Politi rejst tiltale mod en fremtrædende overlæge for bedrageri og underslæb af særlig grov beskaffenhed for ca. 2,8 millioner kroner.

Det er anden gang, Morten Pihl modtager Cavling-prisen. I 2002 modtog han også den fornemme pris for hans afsløringer i Farum-sagen. I 2013 modtog han ligeledes European Press Prize og avisprisen fra Foreningen for Undersøgende Journalistik sammen med kollegerne Carsten Ellegaard Christensen og Orla Borg for deres artikelserie i Jyllands-Posten om PET-agenten Morten Storm.

De øvrige nominerede historier var:

NSA's danske forbindelse - Information

Sebastian Gjerding, Anton Geist, Henrik Moltke, Dagbladet Information, og Laura Poitras, freelance, for afdækning af de amerikanske og britiske efterretningstjenesters overvågning og aflytning i Danmark.

De utilregnelige - Politiken

Anders Legarth Schmidts reportageserie om nogle af Danmarks farligste psykisk syge patienters hverdag på et retspsykiatrisk afsnit.

Læs de nomineredes egen historie om, hvordan historierne blev til her: Cavling-nominerede: Sådan fandt vi historierne

Opdateret kl. 15:56.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

I JP/Politikens Hus har aviserne afsluttet forhandlingerne om afskedigelser, og samtidig er opsigelser blevet annonceret på flere andre adresser i Mediedanmark. En længe ventet aftale med Netflix landede, og i Norge er en global podcasttrend, som DR følger tæt, blevet tydelig. Få overblikket her.

Klumme: Censur af sociale medier styrer mod at været reguleret af annoncører

Der er de seneste år er der taget flere skridt mod en privatisering af reguleringen af ytringsfrihed på platforme, vi oplever som digital infrastruktur for den offentlige samtale. Det seneste træk, hvor annoncører boykotter Twitter, peger i retning af, at nu bliver grænserne også sat af virksomheder, skriver Uffe Gardel.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs