MediaWatch

Svane: DR og TV 2 lurepasser om fremtidige exitpolls

De to medier er  ifølge Politikens chefredaktør ikke klar nok i mælet, om hvorvidt de vil indgå i frivillig aftale om ikke at bringe exitpolls ved kommende valg.

Det skal være slut med forkerte prognoser direkte fra valgsstederne, og derfor foreslår en række medier en frivillig ordning, hvor man sværger med hånden på hjertet mod de såkaldte exitpolls.

TV 2 bruger ikke exitpolls ved kommunalvalg og DR har erklæret, at de også vil stoppe brugen nu. Til gengæld har de ikke nævnt noget om brugen ved valg til Folketinget og Europa-parlamentet, og det vækker kritik fra Politikens chefredaktør Anne-Mette Svane.

”Selv om valgforskerne endnu ikke videnskabeligt har afvist eller påvist, om tidlige exitpolls rent faktisk har en effekt og flytter stemmer, bør det være hævet over enhver tvivl, at en demokratisk valghandling skal kunne gennemføres uden nogen form for ekstern påvirkning. Her kan medierne gøre en positiv forskel, hvis vi vil tage ved lære af DR’s fejlagtige exitprognose, og indgå en frivillig aftale om ikke at at bringe målingerne, før vælgerne har talt,” skriver hun i en kommentar i Politiken.

Socialdemokraternes kultur- og medieordfører Mogens Jensen undersøgte efter DR’s fejlagtige exit prognose ved kommunalvalget muligheden for at lovgive mod de omstridte målinger, men det har Folketingets formand Mogens Lykketoft (S) afvist.

I morgen møder et hold fra Danske Medier politikerne fra Folketingets rets- og kulturudvalg til en snak om håndteringen exitpolls i fremtiden.

Lykketoft: Exit-polls bør ikke være ulovlige

DR beklager skæve valgforudsigelser

Tidl. DR-chef: Uetisk prognose skulle sikre flere seere

S strammer tonen overfor Ulrik Haagerup

Haagerup: Næste kommunalvalg bliver uden exitprognoser 

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs