DR’s magasinprogram Bitz og Frisk har til opgave at undersøge forbrugernes dagligvarer og oplyse om, hvad de i virkeligheden indeholder. Men det mener otte ernæringsprofessionelle ikke, at programmer formår. Tværtimod.
De har i et brev klaget til DR, skriver Politiken. Fagfolkene, der blandt andre tæller ph.d. i fysiologi Christoffer Andersen og cand.scient i human ernæring Per Brændgaard, kalder flere af konklusionerne i programmet for direkte vildledende. Politiken citerer dem for at skrive følgende i deres brev til DR - med henvisning til en udgave den 8. oktober, der handlede om fedtstoffer:
”Seerne af programmet efterlades med det indtryk, at smør og Kærgården er de sunde valg af fedtstoffer, hvilket de facto er ukorrekt. Og hertil kommer, at programmet i sin 'analyse' meget bevidst kun inddrager hårde margariner – og udelader de bløde og flydende margariner med et højt indhold af umættet fedt, som de nye danske og nordiske kostråd netop anbefaler - i stedet for smør og Kærgården. Og det må siges at være både fatalt og uetisk”.
Redaktionschef hos DR Nyheder, Sandy French, afviser imidlertid kritikken fra de otte ernæringsprofessionelle.
”Jeg er glad for, at disse eksperter henvender sig til os. Det er rigtig værdifuldt, at folk, der er meget fagligt dygtige på ernæring, følger med i vores program, og at vi får at vide, at de kunne ønske sig, at programmet var endnu mere fagligt specifikt. Men vores ambition er altså at lave et program, der rammer mange danskere og kvalificerer dem i forhold til sundhed og fødevareproduktion,” siger hun til Politiken.
Mad og sundhed fast ingrediens i DR1's nyhedstime
DR brygger på sundhedsmagasin med Bitz
Haagerup: DR’s nyheder fejler intet