MediaWatch

EU har banet vejen for lavere digital moms

Kommissionen fremlagde i går et længe ventet forslag om, at hvert enkelt medlemsland selv kan afgøre, om digitale aviser og bøger skal have samme momssats som papirudgivelser.

Foto: Martin Kurt Haglund/Polfoto/Arkiv

Danske politikere har allerede meldt sig parate til at se på nulmoms for digitale medier, og nu har EU-Kommissionen bragt det ønske et skridt nærmere.

EU-Kommissionen fremlagde i går, torsag, et forslag om, at hvert enkelt medlemsland selv kan afgøre, om digitale aviser og bøger skal have samme momssats som papirudgivelser. Det skriver Danske Medier.

I øjeblikket pålægger EU's momsdirektiv, at alle digitale produkter og tjenester skal have fuld momssats. I Danmark er det 25 pct. Vedtages forslaget, vil det danske Folketing have mulighed for at udbrede nulmomsen for trykte aviser til digitale aviser.

Danmark har den næsthøjeste moms på digitale udgivelser i Europa. Andenpladsen deler vi med Sverige og Kroatien, mens førstepladsen går til Ungarn, viser en opgørelse fra EU-Kommissionen. Den laveste moms i EU tilhører Frankring. Her pålægges der kun en digital moms på 2,7 pct. Frankrigs lave moms har dog tidligere været i karambolage med EU, fordi Frankrig sænkede momsen på ebøger til samme niveau som trykte bøger, hvilket ikke er en del af EU's momsfritagelse.

I Norge, som står uden for EU, har der siden marts ikke været moms på digitale netmedier. Derimod gælder momsfritagelsen ikke fagblade og tidsskrifter.

Mere fra MediaWatch

Joy Mogensen: Vi vil gå et skridt længere end EU kræver

Kulturminister Joy Mogensen (S) fortæller, hun vil give danske medier mulighed for kollektive forhandlinger med techkoncerner om betaling for indhold i podcasten Indslag, hvor hun også forklarer "misforståelse" om brug af hyperlink.

Nye Medier: Vi bliver overset i debatten om tech-betaling

For en række nye digitale medier er Google og Facebook en hjælp til at blive hørt og set, lyder det fra foreningen Nye Medier, der frygter, at et krav om betaling fra techplatforme til medierne, som de store mediehuse presser på for, kan ramme dem.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs