MediaWatch

Forsker: Bowie-forsider afspejler avisgeneration

Gårsdagens mange avisforsider præget af David Bowies portræt afspejler mere end en stor kunstner, mener forsker.

Vincent Yu/AP/Polfoto
Foto: Vincent Yu/AP/Polfoto

Musikeren David Bowies død blev "den perfekte historie" af flere grunde, skriver Kristeligt Dagblad.

I medierne fik den britiske kunster et farvel af dimensioner, da hans portræt i går blev en del af inventaret i aviskiosker, kontorer, stuer, caféer og andre steder med en avis liggende fremme. I Danmark fyldte David Bowies portræt forsiden af flertallet af morgenaviserne og ikke mindst i Storbritannien blev hans liv og kunst - måske mindre overraskende - markeret fyldigt i medierne.

Enstemmigheden i mediernes redaktionelle valg var bemærkelsesværdig, mener Stig Hjarvard, professor i medievidenskab ved Københavns Universitet. Han ser det som udtryk for en stor kunster, der med sit talent for iscenesættelse og billeder, ikke kun leverede ikonisk musik, men også ikoniske billeder, der især taler til den generation, der i dag befolker mange redaktioner.

"Desuden kan det jo ikke udelukkes, at David Bowie havde en alder, som gjorde, at han betød noget særligt for lige præcis dem, der forvalter kulturstoffet i medierne netop nu," siger han til Kristeligt Dagblad.

Morten Michelsen, forsker i popmusik og lektor ved Institut for kunst-og kulturvidenskab på Københavns Universitet mener også, at en del af forklaringen kan hentes i, at David Bowie har en særstatus hos dem, der i dag redigerer kulturstoffet - groft beskrevet mænd i 50erne, der var en del af det humanistiske studiemiljø i 1970erne, skriver avisen.

Forsiden lige nu

Egmont-boss har pengetanken klar til flere opkøb

Bladmarkedet er under pres, og det rammer Egmont, som for andet år i træk må se omsætningen dale. Egmonts topchef glæder sig dog over, at opkøbte virksomheder vokser. Han erklærer sig på ny klar til flere opkøb og har fortsat danske TV 2 i kikkerten.

PR-branchen ramt af omsætningsfald i 2017

40 PR-bureauer måtte samlet se omsætningen falde i 2017, mens toplinjevæksten blev beskeden i 2016. Udviklingen skal dog ses over længere tid, mener Public Relations Branchen, som fremhæver, at i det lys er tendensen positiv.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere