MediaWatch

Forsker: Bowie-forsider afspejler avisgeneration

Gårsdagens mange avisforsider præget af David Bowies portræt afspejler mere end en stor kunstner, mener forsker.

Foto: Vincent Yu/AP/Polfoto

Musikeren David Bowies død blev "den perfekte historie" af flere grunde, skriver Kristeligt Dagblad.

I medierne fik den britiske kunster et farvel af dimensioner, da hans portræt i går blev en del af inventaret i aviskiosker, kontorer, stuer, caféer og andre steder med en avis liggende fremme. I Danmark fyldte David Bowies portræt forsiden af flertallet af morgenaviserne og ikke mindst i Storbritannien blev hans liv og kunst - måske mindre overraskende - markeret fyldigt i medierne.

Enstemmigheden i mediernes redaktionelle valg var bemærkelsesværdig, mener Stig Hjarvard, professor i medievidenskab ved Københavns Universitet. Han ser det som udtryk for en stor kunster, der med sit talent for iscenesættelse og billeder, ikke kun leverede ikonisk musik, men også ikoniske billeder, der især taler til den generation, der i dag befolker mange redaktioner.

"Desuden kan det jo ikke udelukkes, at David Bowie havde en alder, som gjorde, at han betød noget særligt for lige præcis dem, der forvalter kulturstoffet i medierne netop nu," siger han til Kristeligt Dagblad.

Morten Michelsen, forsker i popmusik og lektor ved Institut for kunst-og kulturvidenskab på Københavns Universitet mener også, at en del af forklaringen kan hentes i, at David Bowie har en særstatus hos dem, der i dag redigerer kulturstoffet - groft beskrevet mænd i 50erne, der var en del af det humanistiske studiemiljø i 1970erne, skriver avisen.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Salg af Chapter, sparerunde hos Sjællandske, nyt fra magasinbranchen samt forhandlinger i produktionsbranchen er blandt de større sager, der rullede ind i ugens løb i Mediedanmark. Få et overblik med denne uges briefing.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs