Irland undersøger Facebook-data efter EU-dom

Irland vil nu genoptage sin undersøgelse af, hvorvidt Facebook deler data med de amerikanske efterretningstjenester.
AF RITZAU FINANS

Irlands højesteret har tirsdag beordret den irske databeskyttelseskommissær til at genoptage sin undersøgelse af, hvorvidt Facebook lader amerikanske efterretningstjenester overvåge europæiske brugeres sociale data.

Klagen, som blev indbragt af den østrigske studerende Max Schrems, blev ellers i første omgang droppet af den irske myndighed med henvisning til 'Safe Harbour'-aftalen, som tidligere har sikret fri dataoverførsel mellem EU og USA.

Men for to uger siden bestemte EU-Domstolen i en opsigtsvækkende dom, at EU-Kommissionens beslutning om at acceptere amerikanske datasikkerhedsregler ikke længere var gyldig.

Efter EU-dommen har irsk højesteret nu genoptaget klagen og dømt, at den irske databeskyttelseskommissær skal undersøge, hvorvidt amerikanske efterretningstjenester har næsen lidt for dybt begravet i Max Schrems' personlige data.

EU-landes datatilsyn mødes hurtigt for at diskutere dom

Den østrigske studerendes sag kører i Irland, fordi det er der, Facebook har sit europæiske hovedkvarter. Mens de irske myndigheder kun skal vurdere den konkrete sag, har dommen også en afledt effekt i resten af EU.

EU's justitskommissær, Vera Jourova, har sagt, at hun er blevet enig med den amerikanske handelsminister, Penny Pritzker, om, at de skal handle hurtigt for de internetbaserede selskabers skyld.

"Vi er helt klar over, at for særligt små og mellemstore virksomheder kan det pludselige juridiske tomrum være skadeligt," har Jourova sagt til nyhedsbureauet AFP.

Danske virksomheder må sno sig

Ud over Facebook er cirka 4400 selskaber afhængige af at fragte data frem og tilbage over Atlanten. I Danmark har man også udtrykt bekymring for ekstra arbejde for datavirksomheder.

Adam Lebech, som er direktør for Dansk Industris it-branchefællesskab Itek, har fortalt, at virksomheder nu må sno sig og benytte andre regler og lovgivning for at kunne udveksle data - for eksempel Standard Contractual Clauses og Binding Corporate Rules.

"Derfor er vores politiske opfordring, at EU-Kommissionen og USA må sætte ekstra tempo på de igangværende forhandlinger om at få lavet en ny 'Safe Harbour'-aftale," sagde han umiddelbart efter EU-dommen 6. oktober.

Østriger får medhold i Facebook-sag

Apple trækker adblocking-app efter sikkerhedsbrist

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også