MediaWatch

Østriger får medhold i Facebook-sag

EU-dom bremser overførsel af data om europæiske brugere af f.eks. Facebook til USA - datasikkerheden i USA er utilstrækkelig.

Foto: JENS DRESLING/POLFOTO/ARKIV

Europæiske Facebook-brugeres personoplysninger er ikke automatisk tilstrækkeligt beskyttet i USA.

Derfor er EU-Kommissionens hidtidige accept af amerikansk datasikkerhed ugyldig, hedder det i en opsigtsvækkende dom fra EU-Domstolen.

Det er samtidig en dom, der vil få store konsekvenser for andre virksomheder, der ligesom Facebook overfører data fra Europa til servere i USA.

Tusindvis af både amerikanske og europæiske virksomheder - både Facebook, Google, Twitter, Amazon og andre giganter - overfører således løbende data fra Europa til USA.

Men EU-Domstolen fastslår nu i sin klare afgørelse, at amerikanske virksomheder altid er tvunget til at se bort fra datasikkerheden, hvis den kommer i konflikt med USA's nationale sikkerhed. Derfor er beskyttelsen af persondata ikke tilstrækkelig.

Snowden-sag banede vej

Det er den østrigske jurist Maximillian Schrems, der har startet sagen efter den amerikanske whistleblower Edward Snowdens afsløringer af omfattende overvågning udført af den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA.

Maximillian Schrems mener, at Snowdens afsløringer viser, at der ikke er nogen meningsfuld beskyttelse af hans egne og andre europæiske Facebook-brugeres personlysninger i USA.

Østrigeren har derfor klaget til den irske datakommissær over, at hans data ikke er tilstrækkelig beskyttet mod overvågning.

Herefter har den irske højesteret spurgt EU-Domstolen, om den har beføjelser til at se på sagen på trods af EU-Kommissionens accept af amerikansk datasikkerhed.

Og de irske domstole har beføjelser til at behandle Schrems klage, siger EU-Domstolen nu.

Men EU-Domstolen er af egen drift gået et skridt videre og har samtidig erklæret EU-Kommissionens beslutning om at acceptere USA som en såkaldt "safe harbour", når det gælder datasikkerhed, for ugyldig.

Sagen er rejst i Irland, fordi europæiske Facebook-brugere netop indgår en aftale med Facebook i Irland, når de opretter sig på det populære sociale medie.

/ritzau/

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs