MediaWatch

Oversættelser på Dagens.dk krænker ophavsret

Nyhedssitet Dagens.dk oversætter og kopierer næsten ordret udenlandske artikler, og det er en krænkelse af ophavsretten, mener mediejurist.

Siden Dagens.dk kopierer artikler fra andre medier, og har i flere tilfælde oversat store dele af udenlandske mediers artikler stort set ordret, skriver Dr.dk

Tirsdag bragte Dagens.dk eksempelvis artiklen '9 klamme ting alle kvinder gør (men lader som om vi ikke gør)', Artiklen blev dagens mest læste på Dagens.dk og er blevet 'liket' mere end 1600 gange. Men artiklen er næsten en direkte oversættelse af en amerikansk artikel fra sitet thoughtcatalog.com. Her hedder den '9 Gross Things All Girls Do (But Love To Pretend They Don't Do)'.

Dagens.dk nyder godt af 650.000 besøg om måneden - kun 40.000 færre end B.dk - og modtager 571.000 kroner i mediestøtte.

Den praksis er ikke en enlig svipser, som også Journalisten.dk tidligere har kastet lys over. Dagens.dk bringer ofte artikler, der er kopier og oversættelser af udenlandske medier, konstaterer DR Kultur.

Artiklerne er et brud på ophavsretten mener Peter Lind Nielsen, underviser på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i mediejura og advokat med speciale i blandt andet ophavsret.

"Langt over citatgrænserne"

"Det her rækker langt ud over citatgrænserne, og der er tale om klare ophavskrænkelser. Man må jo kun tage brudstykker fra andre artikler og skal bruge citattegn," siger han.

Artiklerne på Dagens.dk, som er oversættelser af andre mediers artikler, henviser altid til mediet, der har skrevet originalartiklerne, ligesom der er sket visse ændringer. Men det hjælper ikke på sagen, siger Peter Lind Nielsen.

Mark Ørsten, medieforsker og professor i journalistik på Roskilde Universitet, kalder Dagens.dk's kopiering af artikler for "det dårligst tænkelige eksempel på internetjournalistik".

Chefredaktør på Dagens.dk, Kasper Christensen, erkender i en mail til DR Kultur, at der ikke findes en aftale mellem Dagens.dk og de udenlandske medier om at må gøre brug af deres indhold.

Dagens.dk fyrer chefredaktør

Dagens.dk giver million-underskud

"Vi vil søge al den støtte, vi kan få"

Dagens.dk på vej med flere sites 

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

I JP/Politikens Hus har aviserne afsluttet forhandlingerne om afskedigelser, og samtidig er opsigelser blevet annonceret på flere andre adresser i Mediedanmark. En længe ventet aftale med Netflix landede, og i Norge er en global podcasttrend, som DR følger tæt, blevet tydelig. Få overblikket her.

Klumme: Censur af sociale medier styrer mod at været reguleret af annoncører

Der er de seneste år er der taget flere skridt mod en privatisering af reguleringen af ytringsfrihed på platforme, vi oplever som digital infrastruktur for den offentlige samtale. Det seneste træk, hvor annoncører boykotter Twitter, peger i retning af, at nu bliver grænserne også sat af virksomheder, skriver Uffe Gardel.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs