MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Berlingske Media lagde millioner for del i Loud, TV 2 Play runder ny top, Discoverys streamingtjeneste skifter ham, Nordjyske dopper trykkeri og podcast-makkerpar kvitter Podimo og vil gå selv. Få ugens nyhedsoverblik fra mediebranchen.

Parret bag podcastfænomenet Third Ear, Krister Moltzen og Tim Hinman, skilles fra Podimo i 2021 Foto: Peter Hove Olesen

Glædelig første fredag i december. Den markerer vi på MediaWatch med den ugentlige overflyvning over ugens vigtigste begivenheder i mediebranchen.

Vi begynder med nyheder fra streamingverden. Discovery Networks står bag tjenesten Dplay på dansk grund. Fra januar skal abonnenterne til at vænne sig til et nyt navn. Her skifter tjenesten navn til Discovery+ og sker som et led i Discoverys globale streamingplaner, der er forankret i en ny, international tjeneste, der hedder netop Discovery+.

Videre til TV 2, hvor mediehuset onsdag kunne meddele, at antallet af abonnenter på streamingtjenesten TV 2 Play har krydset 700.000. Streamingvækst er nødvendig for at fastholde TV 2's position i et marked, hvor flow-tv-seningen er under pres, understregede TV 2.

Berlingske Media blev 1. november medejer af Kulturradio Danmark, der står bag Radio Loud. Det kostede mediehuset godt 3 mio. kr. at købe sig ind i selskabet med en ejerandel på 40 pct., oplyste Anders Krab-Johansen, koncernchef hos Berlingske Media fredag, hvos han også fortalte om et tjek af Kulturradio Danmarks økonomi, inden Berlingske Media trådte ind i ejerkredsen.

Nordjyske siger farvel til trykkeri

Nordjyske Medier vil ikke længere drive trykkeri, oplyste selskabet onsdag. Opgaven med at trykke mediehusets aviser bliver i stedet lagt i hænderne på det nystiftede selskab Erritsø Tryk Management, der er ejet af Erritsø Tryk, som er en del af JP/Politikens Hus. Fra Erritsø Tryk lyder en forhåbning om at kunne høste stordriftsfordele med udvidelsen af forretningen.

Third Ear har det seneste års tid haft knyttede bånd til podcastplatformen Podimo. Men det er nu slut, efter parternes kontrakt er udløbet, og Third Ear vil i stedet skrue op for produktionen med en ny og indtil videre hemmelig investor i ryggen og opbygge egen podcastplatform, meddelte de to mænd bag Third Ear, Krister Moltzen og Tim Hinman, i ugens løb.

MediaWatchs ugentlige podcast Indslag bød i denne uge på en debut til Nynne Bjerre Christensen som vært. Hun havde besøg af USA-kender David Trads og international redaktør på HuffPost Louise Roug til en snak om amerikanske mediers status efter snart fire år med Donald Trump på præsidentposten.

Ny bogtjeneste i luften

Bogtjenesten Chapter, som tre danske forlag står bag, gik i luften i efteråret. Direktør Jesper Siber gjorde over for MediaWatch status på den første levetid og satte ord på ambitionerne for fremtiden.

Bauer Media har siden 2019 forsøgt at sparke liv i det programmatiske salg på radio. Ambitionen dengang lød, at 10 pct. af det digitale salg inden årets udgang skulle foregå programmatisk. Det mål har landets største kommercielle radioselskab ikke nået, men det går den rigtige vej.

Oplæsning af artikler er en service, som flere og flere mediehuse tager til sig. En række medieaktører satte ord på bestræbelserne i artiklen her.

Det er blevet december, og det betyder også, at MediaWatchs julestafet er sat i bevægelse. De første fire bidragydere har været Jacob Søndergaard, direktør for forlaget Gutkind, Silje Riise Næss, spillefilmskonsulent ved Det Danske Filminstitut, Anna Neye, skuespiller og manuskriptforfatter og DR's dramachef, Christian Rank.

Ugens tal

48,6 pct. – Det er andelen af de i alt 6,8 mio. biografbilletter, der blevet solgt herhjemme i år, som danske film udgør.

3 – Det er antallet af journalister, der skal bemande Jysk Fynskes nye redaktion, JFM Video Hub, der får ansvaret for at få video - ikke mindst live - integrereret som en del af værktøjskassen og dækningen på redaktionerne under Jysk Fynske Medier.

Nyt på navnefronten

Efter mindre end et år på posten som kommerciel direktør i Aller Media, er Jesper Kramer stoppet i koncernen, og stillingen er nedlagt.

Hos Berlingske bliver Birgitte Borup avisens nye udlandsredaktør. Hun kommer fra en stilling som redaktør for international kultur på Berlingskes kulturredaktion.

I begyndelsen af november stoppede Søren Villemoes som debatredaktør hos Weekendavisen, for at blive skrivende igen. Marta Sørensen, der både har været redaktør og journalist hos avisen blev efterfølgende vikarierende på posten, men hun sætter sig nu permanent i stolen.

Dansk Industris pressechef, Per Geckler Møller, skifter til en stilling som direktør for Public Affairs og Kommunikation i Forsikring & Pension. Til at tage over på posten har Dansk Industri ansat Søren Langelund, der dermed forlader sin stilling som presse- og kommunikationschef hos Finansministeriet.

Det læste vi i andre medier

I sidste uge blev Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen, dømt i en sag om en tegning og et foto af Den Lille Havfrue. Den sag kan du læse mere om her. Efterfølgende har Berlingske afvist at bringe satiretegning over sagen, og det har Journalisten, som også bringer den pågældende tegning, lavet denne artikel om.

Var det en ulovlig ordre, som udgik fra regeringen, før danske minkavlere gik i gang med at slå deres besætninger ned i november? Svaret på spørgsmålet kommer an på, hvem man spørger, og Jyllands-Posten kunne i denne uge fortælle, at flere medier er blevet kontaktet af embedsmænd, som er i gået i rette med beskrivelsen af det sagte som en ulovlig ordre.

Blandt de mere sejlivede julekalendere på dansk tv er The Julekalender på TV 2, men det var tæt på, at julekalenderen slet ikke blev til noget. En historie om tilblivelsen af serien har Avisen Danmark begået.

Med ønsket om en god weekend

MediaWatch

Fik du ikke hørt ugens mediepodcast Indslag med Nynne Bjerre Christensen, kan du lytte med her:

Indslag udkommer hver fredag kl. 14 og bestyres på skift af journalist og forfatter Adam Holm, arkitekt og tv-vært Ane Cortzen, digital analytiker og direktør Christiane Vejlø samt journalist og vært Nynne Bjerre Christensen.

Indslag kan høres på mediawatch.dk, men allerbedst i MediaWatchs app, der også giver dig besked, så snart et nyt Indslag udkommer. Du kan downloade vores app og lytte med gratis her til IOS og her til Android.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere