MediaWatch

Apple overrasker med med forventninger trods svigtende Iphone-salg

Trods et fald i salget af Iphones på 13 pct. og vigende toplinje i Europa og Kina, steg Apples samlede omsætning og indtjening per aktie mere end ventet i seneste kvartalsregnskab.

Apples topchef Tim Cook under koncernens seneste udviklerkonference i juni Foto: Brittany Hosea-Small/AFP / AFP

Den amerikanske smartphoneproducent Apple overraskede tirsdag efter markedets lukning med en højere end ventet omsætningsforventning for selskabets fjerde kvartal. Aktien steg med 4,5 pct. i eftermarkedet.

Apple regner med at omsætte i intervallet 61 til 64 mia. dollar i den igangværende tremåneders periode, mens analytikerne på forkant havde regnet med en omsætning på 61 mia. dollar.

Prognosen for indtjeningsevnen ligger desuden en tak over Wall Streets bud. Apple venter at få en bruttofortjeneste i fjerde kvartal i intervallet 37,5 til 38,5 pct., mens konsensus her lyder på 37,7 pct.

Også det overståede tredje kvartal var bedre end ventet.

Koncernen kom gennem perioden med et justeret overskud per aktie på 2,18 dollar, mens omsætningen landede på 53,81 mia. dollar. Analytikerne havde ifølge Bloomberg News regnet med en indtjening per aktie på 2,10 dollar og en omsætning på 53,35 mia. dollar.

Tallene for tredje kvartal dækker dog over et par skuffelser. Omsætningen fra flagskibsproduktet Iphone endte på 25,99 mia. dollar mod ventede 26,54 mia. dollar. Salget af Iphones faldt dermed 13 pct. på årsbasis, mens det de foregående år i 2018 og 2017 steg med henholdsvis 20 og 12 pct.

Indtægter på services steg

For første gang siden 2012 udgør salget af iPhones igen under halvdelen af Apples samlede toplinje. Udviklingen er et resultat af den intensiverede konkurrence på området for smartphones, ligesom Apples seneste Iphone-modeller oplevede en lunken modtagelse i markedet.

Serviceindtægterne steg derimod med 20 pct. til 11,46 mia. dollar. Det var dog alligevel under det ventede, ifølge Bloomberg News, på 11,95 mia. dollar.

Hos Apple er topchef Tim Cook imidlertid ganske tilfreds:

"Dette var vores største juni-kvartal nogensinde - drevet af en alletiders rekordomsætning fra services, accelererende vækst inden for wearables, en stærk præstation fra iPad og Mac-computere og betydeligt forbedrede tendenser inden for iPhone," udtaler Cook i regnskabet.

"Disse resultater er lovende på tværs af alle geografiske segmenter, og vi er optimistiske omkring, hvad der ligger forude."

Omsætningsfald i Europa og Kina

Lige godt er det dog ikke gået på alle geografiske markeder, da omsætningen er faldet i Kina og i Europa. I Kina solgte Apple for 9,16 mia. dollar i tredje kvartal mod 9,55 mia. dollar året før. Udviklingen svarer til en negativ vækst på 4,1 pct. på årsbasis. På det europæiske marked faldt salget til 11,93 mia. dollar mod 12,14 mia. dollar.

Omvendt gik det bedre på hjemmemarkedet i Nordamerika og Latinamerika, hvor omsætningen voksede til 25,06 mia. dollar mod 24,54 mia. dollar i tredje kvartal af 2018-regnskabet. Også i Japan gik det bedre med en fremgang til 4,08 mia. dollar mod 3,87 mia. dollar, ligesom resten af Asien så en vækst til 3,59 mia. dollar mod 3,17 mia. dollar.

Set henover produktkategorierne dominerer iPhone ganske vist stadig, men Apples salg af wearables, eksempelvis Apple Watch, oplevede en stærk vækst på 48 pct. på årsbasis til 5,53 mia. dollar, og selv om salget af iPads steg til 5,02 mia. dollar er wearables nu en større produktkategori.

/ritzau/FINANS

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere