MediaWatch

Ny Channel 4-formand giver salgsspekulationer ny næring

Et salg af den britiske TV 2-pendant er "en anelse mere sandsynligt" efter udpegelsen af ny bestyrelsesformand, mener analytiker og en tidligere direktør.

Tim Ireland/AP/Polfoto/Arkiv
Foto: Tim Ireland/AP/Polfoto/Arkiv

Den britiske pendant til TV 2, Channel 4, har fået ny bestyrelsesformand i Charles Gurassa, og det kan være et varsel om, at privatiseringen af tv-stationen er rykket tættere på, skriver Financial Times.

Charles Gurassa, som også er næstformand i Easyjet, har et generalieblad af salg af de medie- og kommunikationsvirksomheder, han har siddet i bestyrelsen i tidligere. Det drejer sig om teleoperatøren Virgin Mobile, dvd-udlejningsselskabet LoveFilm og tv-distributøren Parthenon, som alle blev solgt, da Charles Gurassa sad i bestyrelserne for selskaberne.

"Han har en en masse erfaring i transaktioner og en masse formands-kilometer i sig," siger medieanalytiker Claire Enders til Financial Times.

Modsat den afgående formand for Channel 4, Teddy Burns, som er imod en privatisering af Channel 4, indikerer valget af Charles Gurassa, at salgsplanerne er "en anelse mere sandsynlige", siger David Elstein, en tidligere direktør i Channel 4, til Financial Times.

Det er den britiske medie-tilsynsmyndighed Ofcom, der står for udpegelsen af bestyrelsesformanden i Channel 4, der som danske TV 2 er ejet af staten, men kommercielt drevet med public service-forpligtelser. Udpegelsen skal godkendes af kulturministeren.

Fem forskellige scenarier

Financial Times' mediekorrespondent, Henry Mance, oplister i en artikel fem mulige fremtidsscenarier for Channel 4.

Det første scenarie er en fuldstændig privatisering af tv-stationen. Ifølge Henry Mance kan et salg indbringe den britiske stat op mod 1 mia. pund, svarende til 9,38 mia. kr. Prisen afhænger dog af, hvilke public service-forpligtelser der følger med i et salg. De potentielle bydere er BT, kabelselskabet Liberty Global og forskellige kapitalfonde, skriver Henry Mance.

Risikoen ved et salg er ifølge Channel 4's topchef, David Abraham, at tv-stationen må skære 20 pct. i programbudgettet. Noget, som de enkelte produktionsselskaber frygter.

Et andet scenarie, som afgående formand Teddy Burns har foreslået, er at flytte Channel 4 til en nonprofit-fond. Ifølge Teddy Burns vil det sikre, at Channel 4 fortsat kan investere i tabsgivende, men vigtige programmer såsom Channel 4 News.

Andre scenarier er at sælge dele af statens aktier for at rejse kapital til konkurrencen mod bl.a. Netflix og ITV, starte udbyttebetaling til staten eller slet intet foretage sig.

Forsiden lige nu

Dalende opbakning til tv-pakker er en af TV 2's store udfordringer

Selv om det er første gang i fem år, at TV 2 lever op til sin målsætning om en overskudsgrad på 10 pct., så er TV 2-boss mere end tilfreds med de seneste års resultater. Hun udpeger danskernes svigtende opbakning til tv-pakkerne som en af TV 2's helt store udfordringer.

Fredericia Dagblad får ny chefredaktør

Efter 14 år stopper Marianne Husted som chefredaktør for at blive redaktionel souschef. Hun afløses af jourhavende på avisen, der er en del af Jysk Fynske Medier.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere