TDC's udbytte står for skud på kapitalmarkedsdag

Flere analytikere forventer, at TDC sænker udbyttet, mens investeringerne også kan stå for skud.
Foto: TDC
Foto: TDC
RITZAU FINANS

TDC-aktionærerne skal med al sandsynlighed vænne sig til lavere udbytter de kommende år, men hvor meget mindre bliver sløret løftet for onsdag morgen.

Her holder Danmarks største teleselskab kapitalmarkedsdag i London, hvor investorer og analytikere bliver præsenteret for virksomhedens strategi i perioden 2016-2018.

TDC's topchef, Pernille Erenbjerg, har på forhånd varslet, at selskabet vil præsentere en revideret udbyttepolitik, og blandt analytikerne er forventningerne meget klar: Udbyttet skal ned.

Ifølge et estimat indsamlet af Ritzau Estimates er forventningen - baseret på medianen af syv analytikeres bud - at betalingen for 2016 lander på 1,50 kr. per aktie, hvilket er lig med et samlet beløb på 1,3 mia. kr.

Det vil ifølge forventningerne falde til 1,44 kr. i 2017. Til sammenligning var det sidste år på 2,50 kr., hvilket var en samlet udlodning på omkring 2 mia. kr.

Tryk på indtjeningen

Flere års tryk på indtjeningen, hvor der i øjeblikket er størst udfordringer blandt erhvervskunderne, har presset indtjeningskraften i TDC.

Samtidig har telekoncernen en gæld til den høje side efter opkøbet af det norske kabel-tv-selskab Get, som blev købt i 2014 for 12,5 mia. kr.

"Man har længe set, at balancen har været presset, og selskabet har indikeret, at udbyttepolitikken skal revideres. Markedet har sendt aktien kraftigt ned på det, så det er helt klart lejet for de næste års udbytte, som vil blive hovedfaktoren, da aktien primært er værdisat ud fra udbyttet," siger Michael Friis Jørgensen, aktieanalytiker i Alm. Brand Markets.

TDC har i øjeblikket en politik om at udbetale 60 pct. af sine frie pengestrømme i udbytte, og fra flere sider lyder spådommen på forhånd, at det fremover kun bliver 40 pct.

Fokus på investeringer

Michael Friis Jørgensen vil ud over udbyttet have fokus på, hvad TDC's planer er på investeringssiden de kommende år. Han vurderer, at der kan blive skåret i investeringerne, som sidste år var på 4,3 mia. kr.

"TDC har udrullet 4G-nettet, og man er godt ude med fibernettet, og der er brug for at få repareret balancen på den korte bane. En del bliver løst med et mindre udbytte, men jeg vil spejde efter, om der ikke også bliver skåret lidt på investeringerne i de kommende tre-fem år," siger Michael Friis Jørgensen.

Han erkender, at det i så fald vil være at gå kompromis med strategien om at levere den bedste kvalitet, men mener omvendt, at det kan være nødvendigt for at få rettet op på finanserne.

Den vurdering er Morten Imsgard, senioranalytiker i Sydbank, ikke enig i. Han vurderer omvendt, at højere investeringer kan være en del af en ny strategiplan, hvis TDC skal undgå at blive skubbet ud på sidelinjen af de store internationale indholdsleverandører.

"TDC bliver måske nødt til at investere mere. Og det skal ikke kun være i traditionelle investeringer i netværk, men måske i underholdningsunivers," siger Morten Imsgard.

"På den korte bane ville det være mere fornuftigt at holde det nuværende investeringsniveau, men omvendt risikerer TDC at blive kørt over, hvis man ikke udvikler sig. TDC kan ende med at blive en leverandør af adgang til internettet. Man er nødt til at levere mere værdi til kunderne og ikke bare være et adgangspunkt, som selskaber som Netflix, HBO og Google kan nyde godt af," siger han.

Kan koste udbytte og kursfald

Hvis topchefen beslutter at hæve investeringerne, vil det sandsynligvis betyde kursfald på aktiemarkedet for TDC-aktien, som er faldet omkring 30 pct. det seneste halve år, efter at de første indikationer om mindre udbytte blev nævnt i august.

"Flere investeringer vil koste på udbyttet - og det vil næppe blive modtaget positivt. Men det er måske en vej, som hele telesektoren er på vej imod; at udbytterne ikke vil være helt så attraktive fremover, som de har været tidligere," siger Morten Imsgard fra Sydbank.

TDC's kapitalmarkedsdag bliver afholdt onsdag morgen i London med start klokken 09.30 dansk tid.

/ritzau/FINANS

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også