MediaWatch

Medieordførere: Behov for mere gennemsigtighed i DR

DR skal åbne op omkring sin økonomi, mener medieordførere. Et flertal bag medieforliget er villige til at ændre på lovgivningen for at skabe bedre indsigt i økonomien.

Offentligheden skal have bedre indsigt i DR’s økonomi. Det mener en række medieordførere, efter det har vist sig umuligt at få klarlagt, hvorfor radiokanalen P1 har et årligt budget på 199 mio. kr. mod konkurrenten Radio24syv’s budget på 108 mio. kr. Det skriver Jyllands-Posten.

Medieordførerne fra Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance erklærer, at det i sidste ende kan være nødvendigt med en lovændring, hvis DR ikke åbner mere op ad frivillighedens vej. Dermed tegner der sig et flertal i kredsen bag medieforliget for at give offentligheden mere indsigt i DR’s økonomiske prioriteringer.

Afviste aktindsigt

Sagen er kommet på dagsordenen, efter DR har afvist en anmodning fra JP om aktindsigt i P1’s overordnede budgetrammer med henvisning til DR’s undtagelse for offentlighedsloven i radio- og fjernsynsloven.

Medieordførerne er alle enige om, at der kan være elementer i DR’s økonomi, som skal være afgrænset fra offentlig indsigt, men der er behov for større gennemsigtighed, end der er i dag.

”Vi må have en vurdering – også en juridisk vurdering af, hvad der er til hinder for mere åbenhed. Det er meget muligt, at der skal være nogle beskyttelser i forhold til de enkelte journalisters arbejde og programvirksomheden – også i lovgivningen – men det kunne være rart, hvis vi kunne få en juridisk vurdering af radio- og fjernsynsloven, som den er i dag, og forslag til, hvordan man kunne lave det om," siger Dansk Folkepartis medieordfører, Morten Marinus, til Jyllands-Posten.

Enhedslisten og Venstre mener ligeledes, at der kan være behov for mere åbenhed omkring økonomien i DR.

Med henvisning til armslængdeprincippet mener Radikale Venstre som eneste parti ikke, at der er behov for at kigge nærmere på DR’s åbenhed omkring økonomien. Det er en sag for DR’s bestyrelse og ikke medieordførerne, mener medieordfører Rasmus Helveg Petersen. 

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Smal medieaftale i hus, mediedistributører forventer højere priser, borgerlige varsler tilbagrulning af forlig, endnu en streamingtjeneste gør indtog i Norden og ny virksomhed vil give podcasts international succes. Vi tager en rundtur i uge 21 i Mediedanmark.

K-ordfører kalder skrottet some-lovforslag for tidsspild

Et lovforslag, som skulle forpligte bl.a. sociale medier til at fjerne ulovligt indhold inden for 24 timer, er bremset af EU-Kommissionen. Konservatives erhvervs- og forbrugerordfører mener, lovforslaget fra begyndelsen skulle have været udformet anderledes.

Debat: Medieforhandlingerne viser skræmmende mangel på viden

Resultatet af medieforliget er et skævvredet mediemarked, hvor regeringen med pincet vil udpege, hvilke medier og hvilket indhold, der fortjener politikernes nåde. Sådan lyder det fra direktør i Danske Medier, Mads Brandstrup, i dette debatindlæg.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs