Statsrevisorer: Ringe styring af Eurovision

Statsrevisorerne er ikke imponerede over den måde, som det skandaleombruste Eurovision Song Contest blev styret på.
Foto: Jens Dresling/POLFOTO
Foto: Jens Dresling/POLFOTO
AF RITZAU & BENJAMIN WERNER CHRISTENSEN

Inkompetence og manglende erfaring. Det er blot nogle af de ord, som statsrevisorerne i en 43 sider lang rapport bruger om den måde, som Eurovision Song Contest blev håndteret på. Et arrangement, der som bekendt sprængte budgetterne og har skabt stor medieomtale.

"Statsrevisorerne kritiserer, at værtsbyparterne organiserede Eurovision Song Contest 2014 på en måde, der hindrede et samlet overblik over og ansvar for projekt- og økonomistyringen. Særligt har aftalerne mellem værtsbyparterne medvirket til uenigheder og uigennemsigtighed i projektet, ligesom Projektselskabet ikke har haft de nødvendige kompetencer og erfaringer til at styre et projekt af denne kompleksitet," lyder det blandt andet i rapporten.

Der var for mange kokke, der fordærvede maden, sagde Peder Larsen (SF), formanden for statsrevisorerne, da han på et pressemøde onsdag fremlagde kritikken. Følgende forhold medvirkede ifølge revisorerne til, at budgettet skred:

Wonderful Copenhagen, Københavns Kommune, Region Hovedstaden og Refshaleøens Ejendomsselskab A/S (værtsbyparterne) havde ikke tilstrækkeligt fokus på budgettet. 

Forklaringen er blandt andet, at parterne havde mere fokus på at afvikle den store begivenhed end på budgettet.

Statsrevisorerne konkluderer, at værtsbyparterne ikke sikrede et tilstrækkeligt gennemarbejdet budget set i lyset af, hvor risikofyldt hele arrangementet var. 

"Det usikre budgetgrundlag er en hovedårsag til budgetoverskridelsen," lyder det fra statsrevisorerne.

Derudover var en væsentlig årsag til overskridelsen af budgettet manglende erfaring samt ineffektivitet hos det anpartsselskab, Projektselskabet, der var involveret i at styre projektet.

"Selskabet havde ikke professionel erfaring med byggestyring, risikostyring og projekt- og økonomistyring, men blev tillagt det fulde ansvar for opgaveløsningen og bar den fulde økonomiske risiko," lyder kritikken.

Endelig havde alle involverede parter organiseret samarbejdet på en måde, der medvirkende til markante uenigheder og stridigheder samt "fokus på egeninteresser på bekostning af projektets økonomi og fremdrift". 

Uenighederne blomstrede ifølge statsrevisorerne især mellem Wonderful Copenhagen, Københavns Kommune, Region Hovedstaden og Refshaleøens Ejendomsselskab A/S.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også