Politikere vil sende flere filmpenge til provinsen

Filmstøtten skal ud og arbejde mere i provinsen, mener DF og Venstre, der konkret vil flytte regionale filmpenge fra Filminstituttet til de regionale filmfonde.

Venstre og Dansk Folkeparti vil styrke produktionsmiljøet i provinsen i forbindelse med forhandlingerne om en ny filmaftale 2015-2018. Det skriver Berlingske.

Derfor foreslår Venstre nu, at tilskuddet til de to regionale filmfonde, FilmFyn og Den Vestdanske Filmpulje, skal vokse markant bl.a. ved at overføre den regionale fillmpulje på 28 milo. kroner, som Det Danske Filminstitut (DFI) de seneste fire år har administreret, til de to filmfonde.

"Der er ingen tvivl om, at det vil gavne os alle, hvis vi flytter filmproduktion ud af hovedstaden. Halvdelen af danskerne bor uden for Storkøbenhavn, og derfor er der også blandt folk en forventning om, at de en gang imellem møder deres egne"kulisser" på film. Det er med til at forhindre, at landet bliver kulturelt skævvredet. Et regionalt filmmiljø vil også skabe job og økonomi," siger Venstres kulturordfører Michael Aastrup Jensen til Berlingske.

Også Dansk Folkeparti vil bruge forhandlingerne til at tale for en regulering, der skal stække "københavneriet" i dansk film og give de lokale produktionsmiljøer en vitaminindsprøjtning.

Filminstitut er skeptisk

I DFI er direktør Henrik Bo Nielsen dog skeptisk over for tanken og mener, det giver større mangfoldighed i dansk film, at der både gives støtte til filmprojekter i provinsen fra de regionale filmfonde og fra DFI.

Bo Damgaard, direktør for FilmFyn, mener til gengæld, at et større økonomisk rygklap til bl.a. FilmFyn vil give større kunstnerisk afkast, fordi de lokale kræfter i højere grad har øje for det unikke i nærmiljøet.

Det regionale produktinosmiljø blev også prioriteret politisk, da puljen på knap 60 mio. kr. i overskydende licensmidler blev fordelt i slutningen af sidste år. Her fik Public Service Puljen ekstra 17 mio. kr. øremærket til regionale tv-projekter, der skal laves i samarbejde med FilmFyn og Den Vestdanske Filmpulje samt Københavns Filmfond.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også
Sparerunden på Jyllands-Posten blev afsluttet i denne uge. | Photo: Joachim Ladefoged

Briefing: Ugen i mediebranchen

For abonnenter