MediaWatch

Politikere vil sende flere filmpenge til provinsen

Filmstøtten skal ud og arbejde mere i provinsen, mener DF og Venstre, der konkret vil flytte regionale filmpenge fra Filminstituttet til de regionale filmfonde.

Venstre og Dansk Folkeparti vil styrke produktionsmiljøet i provinsen i forbindelse med forhandlingerne om en ny filmaftale 2015-2018. Det skriver Berlingske.

Derfor foreslår Venstre nu, at tilskuddet til de to regionale filmfonde, FilmFyn og Den Vestdanske Filmpulje, skal vokse markant bl.a. ved at overføre den regionale fillmpulje på 28 milo. kroner, som Det Danske Filminstitut (DFI) de seneste fire år har administreret, til de to filmfonde.

"Der er ingen tvivl om, at det vil gavne os alle, hvis vi flytter filmproduktion ud af hovedstaden. Halvdelen af danskerne bor uden for Storkøbenhavn, og derfor er der også blandt folk en forventning om, at de en gang imellem møder deres egne"kulisser" på film. Det er med til at forhindre, at landet bliver kulturelt skævvredet. Et regionalt filmmiljø vil også skabe job og økonomi," siger Venstres kulturordfører Michael Aastrup Jensen til Berlingske.

Også Dansk Folkeparti vil bruge forhandlingerne til at tale for en regulering, der skal stække "københavneriet" i dansk film og give de lokale produktionsmiljøer en vitaminindsprøjtning.

Filminstitut er skeptisk

I DFI er direktør Henrik Bo Nielsen dog skeptisk over for tanken og mener, det giver større mangfoldighed i dansk film, at der både gives støtte til filmprojekter i provinsen fra de regionale filmfonde og fra DFI.

Bo Damgaard, direktør for FilmFyn, mener til gengæld, at et større økonomisk rygklap til bl.a. FilmFyn vil give større kunstnerisk afkast, fordi de lokale kræfter i højere grad har øje for det unikke i nærmiljøet.

Det regionale produktinosmiljø blev også prioriteret politisk, da puljen på knap 60 mio. kr. i overskydende licensmidler blev fordelt i slutningen af sidste år. Her fik Public Service Puljen ekstra 17 mio. kr. øremærket til regionale tv-projekter, der skal laves i samarbejde med FilmFyn og Den Vestdanske Filmpulje samt Københavns Filmfond.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

I JP/Politikens Hus har aviserne afsluttet forhandlingerne om afskedigelser, og samtidig er opsigelser blevet annonceret på flere andre adresser i Mediedanmark. En længe ventet aftale med Netflix landede, og i Norge er en global podcasttrend, som DR følger tæt, blevet tydelig. Få overblikket her.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs