MediaWatch

Professor: Drop exitprognoser

Medierne bør helt undgå at lave exitprognoser ved både kommunal- og folketingsvalg, mener professor emeritus, som har undersøgt forløbet op til DR’s fejlagtige exit-prognose.

Det var umiddelbart forståeligt, at Epinion valgte at foretage en tidlig exitprognose ved kommunalvalget 2013, skriver professor emeritus ved Institut for Statskundskab på Aarhus Univeritet, Søren Risbjerg Thomsen i en kronik i Berlingske.

Han har for DR undersøgt, hvordan den meget omdiskuterede prognose til kommunalvalget sidste år, som Epinion foretog for DR, kunne skyde så langt fra skiven, som tilfældet var.

Men metoden har tidligere givet nogenlunde retvisende resultater ifølge professoren, der som eksempler peger på en tidlig prognose ved folketingsvalget i 2011 og ved kommunalvalget i 2009, som ifølge Søren Risbjerg Thomsen var ”udmærket”.

Derfor kan man ikke klandre DR eller Epinion for fejlen, mener han.

Kan ikke tage højde for stemningsskift

Erfaringen fra tidligere kommunalvalg tyder på, at vælgerne i målinger til kommunalvalg nævner det parti, de vil stemme på ved et folketingsvalg, hvilket kan forklare, hvor DR’s exitprognose gav Socialdemokraterne et dårligt valg, fordi de stod dårligt i de landspolitiske meningsmålinger.

Ifølge Søren Risbjerg Thomsen bør medierne fremover undgå at lave exitprognoser.

”Man bør dog nok undgå at lave exitprognoser selv ved folketingsvalg, da de ikke kan tage højde for stemningsskift i slutningen af valgkampen,” skriver han.

Mere fra MediaWatch

Dansk Erhverv: Vinterhjælpen er ikke nok for nogle virksomheder

De danske virksomheder er presset hårdt af den høje energipriser, og derfor er den politiske vinter-hjælpe-pakke en vigtig håndsrækning, når der nu ikke findes et politisk quick fix på problemet, lyder det fra brancheorganisationen, der også må konstatere, at det ikke vil være nok til at redde alle.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs