Forsker: Fejlagtige exitpolls kan påvirke valgresultat – måske

DR’s forkerte exitpoll har muligvis ikke haft betydning for valgresultat, vurderer ekspert. Der er behov for mere viden om målingerne, mener han.
af CHRISTIAN GRUNERT PEDERSEN

I går mødtes Danske Medier, DR og TV 2 for at finde en fælles holdning til brugen af såkaldte exitprognoser- og exitpolls på valgdage, som er blevet et varmt emne efter kommunalvalget, hvor DR bragte en fejlbehæftet måling tidligt på valgdagen.

Målingen gav Socialdemokraterne en stor vælgerlussing, men selv om DR’s måling fik betydning for særligt statsministerens tale på valgaftenen og andre mediers dækning, har den ikke nødvendigvis fået betydning for, hvordan vælgerne stemte, mener valgforsker.

"Man skal passe på, hvad man slutter ud fra de data, vi har om exit polls. Selv om det ser ud til, at der kan være en eller anden effekt, så kan resultatet være blevet præcist det samme, hvis der ikke havde været offentliggjort exit polls eller en prognose baseret på en exitpoll," siger Thomas Jensen, adjunkt ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet til Altinget.

Sammen med en kollega har han forsket i effekterne af en anden omdebatteret exit-måling, som TV2 lavede i forbindelse med folkeafstemningen om tronfølgerloven i 2009, og den forskning viser, at man ikke kan udtale sig skråsikkert om målingernes betydning.

Derfor vil han heller ikke udtale sig om, hvem DRs forkerte exitpoll kan have gavnet, hverken Socialdemokraterne eller deres politiske modstandere.

For måske har den slet ikke gavnet nogen, siger Thomas Jensen.

DR's nyhedsdirektør har i forbindelse med sagen om DR's udskældte måling holdt fast i, at forskningen ikke entydigt kan dokumentere en effekt af målingerne.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også