Mangel på rabatordning sender flere filmoptagelser til udlandet

Producenter og filmarbejdere kritiserer politikere for ikke at sidestille den danske produktionsbranche med udlandet, hvor mange lande har indført rabatordninger for tv-optagelser. 
Meta Louise Foldager fra Sam Productions er blandt de tilbagevendende kritikere af, at der i modsætning til mange andre europæiske lande ikke er produktionsrabatter i Danmark. | Foto: Linda Johansen
Meta Louise Foldager fra Sam Productions er blandt de tilbagevendende kritikere af, at der i modsætning til mange andre europæiske lande ikke er produktionsrabatter i Danmark. | Foto: Linda Johansen

Danmark er et af de eneste lande i Europa, hvor der ikke gives produktionsrabatter, hvor staten betaler en del af udgifterne til filmoptagelser, og det sender adskillige danske film ud af landet for at blive optaget i bl.a. Estland, Belgien, Tjekkiet og nu Sverige, hvor selskaberne får en portion af deres omkostninger dækket. 

Det skriver Politiken, der har talt med en række producenter og filmarbejdere, der udtrykker deres frustration over at se danske arbejdspladser og opgaver rykke til udlandet.

Ifølge SMV Danmark er den gennemsnitlige produktionsrabat i Europa på 29 pct., hvilket gør det økonomisk attraktivt for selskaberne at flytte optagelserne af danske film til udlandet, selvom de skal dække fly og hotel for medarbejderne. 

Derfor bør Danmark indføre samme produktionsrabat, der ofte gives som en form for skatterabat i det pågældende land, som andre europæiske lande, siger Meta Louise Foldager, direktør i Sam Productions, til Politiken, hvor hun får opbakning fra både Producentforeningen og Faf, der er Film- og tv-arbejderforeningen.

Hun peger som eksempel på, at den stort anlagte ”Pelle Erobreren”-serie for HBO, der havde modtage 21 mio. kr. i støtte fra Det danske Filminstitut, men siden er blevet droppet, skulle have været optaget i Tjekkiet frem for Danmark, bl.a. fordi hun kunne få en produktionsrabat på 17 mio. kr. dér.

Sidst på sommeren i 2022 indførte også Sverige den særlige rabatordning. I nabolandet er der afsat godt 70 mio. kr. årligt. Den svenske regering har begrundet ordningen med, at det skal tiltrække udenlandske producenter til Sverige samt afholde de lokale produktionsselskaber fra at flytte deres optagelser til udlandet, efter flere europæiske lande har vedtaget lignende ordninger.

Den svenske filmbranche har - ligesom den danske - længe efterlyst en ordning med produktionsrabatter, som MediaWatch også tidligere har beskrevet. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også