MediaWatch

SMV Danmark efterlyser fokus på konkurrencevilkår: "Det er helt skævt"

Et flertal i Folketinget har vedtaget en medieaftale, som ikke gør op med de unfair konkurrencevilkår, som den danske filmbranche oplever på det europæiske marked. Sådan lyder det fra erhvervsorganisationen SMV Danmark.

Henrik Berthelsen, som sidder i ledelsen hos SMV Danmarks filmgruppe, ærgrer sig over manglende fokus på konkurrencevilkår i netop vedtaget medieforlig. | Foto: Emil Hartvig/Copehagen Film Festivals

Med den nye medieaftale, som blev vedtaget lørdag formiddag, pålægges streamingtjenester at betale 6 pct. i et kulturbidrag, som skal gå til at producere flere film og dansk indhold.

Men - understreger SMV Danmark - medieaftalen burde også rumme en indsats for at fastholde og tiltrække filmproduktioner i Danmark. Det oplyser erhvervsorganisationen i en pressemeddelelse.

”Det er helt skævt, at store film med verdenskendte instruktører vælger at flytte deres multimillion-dyre produktioner ud af Danmark, bare fordi vi ikke har en produktionsstøtteordning,” udtaler Henrik Berthelsen, som er direktør for produktionsselskabet Yakyak Productions og sidder i ledelsen hos SMV Danmarks filmgruppe.

En konkret problemstilling, påpeger Henrik Berthelsen, er, at flere penge øremærket til at øge produktionen af danske film ikke nødvendigvis vil resultere i, at der rent faktisk bliver produceret flere film i Danmark.

”Vi har mange eksempler på, at film, der ellers tidligere har været produceret i Danmark, flyttes til udlandet på grund af manglende produktionsrabatter. Det er jo tosset, at vi ikke – samtidig med at vi styrker dansk film – sørger for, at vi også styrker filmproduktion her i landet,” lyder det fra direktøren.

Han ser en helt oplagt løsning ved at indføre en ”produktionsrabat,” så det vil blive mere attraktivt at optage film i Danmark.

”Vi er et af de få lande i Europa, der ikke tilbyder en rabat, og dermed står vi skidt i konkurrencen. Det burde aftalen tage højde for. I det hele taget bør kulturpolitikken i højere grad også tilgodese erhvervspolitikken,” udtaler Henrik Berthelsen.

DR’s arkiv skal gøres tilgængeligt gennem Det Kongelige Bibliotek

Danske Medier ærgrer sig over koncernloft for regionale og lokale medier

Producentforeningen glæder sig over kommende indsprøjtning fra bl.a. Netflix

24syv mister sendetilladelse - chefredaktør kalder det en ”mediepolitisk tragedie”

Mere fra MediaWatch

Yousee-ejer skyder gang i historisk it-projekt

Nuuday sætter nu gang i et fireårigt digitalt transformationsprojekt, der kommer til at stå koncernen i en milliard kroner. Op mod 80 pct. af de gamle systemer fra TDC-tiden skiftes ud. Investeringen skal sikre Nuudays digitale udvikling.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs