MediaWatch

Kendte manuskriptforfattere: Priviligerede kunstnere tager en hel branche som gidsler

Manuskriptforfatterne bag Borgen og Forbrydelsen langer i et debatindlæg i Politikken hårdt ud efter film- tv-arbejdernes fagforening Create Danmark.

Manuskripforfatter og medstifter af SAM Productions, Adam Price, står bl.a. bag tv-serier som Borgen og Herrens Veje til DR. | Foto: Jonas Olufson

Manuskriptforfatterne Adam Price og Søren Sveistrup kritiserer i et debatindlæg i Politiken parterne bag den nye rettighedsaftale, der har ført til et produktionsstop for en række streamingtjenester som Netflix og Viaplay.

”Dette er privilegerede kunstnere, der vil have flere rettigheder, fordi de har været med til at skabe store succeser, der kommer streamingtjenester og broadcastere til gode. Men den nuværende situation tager en hel branche som gidsler,” skriver forfatterne i debatindlægget.

Forfatterne begræder produktionsstoppet, der koster det danske film- og tv-landskab dyrt, og hovedanken i indlægget er, at manuskriptforfattere, som dem selv, instruktører og skuespillere, der deltager i produktioner til tv-stationer og streamningtjeneste skulle høre til lavtlønnede faggrupper. Det modsatte er tilfældet, lyder det.

Adam Price og Søren Sveistrup står bag produktionsselskabet SAM Productions og tv-serier som Forbrydelsen og Borgen.

Producentforeningen og Create Danmark, der organiserer film- og tv-arbejdere, indgik i begyndelsen af året en ny rettighedsaftale, der skulle løbe i to år. Men streamingtjenester og tv-stationer har kaldt aftalen for dyr og har siden nytår meldt om stop for nye danske produktioner.

Producentforeningen og Create Denmark vil mødes med streamingtjenester

Politikere kritiserer TV 2 for afvisning af ny rettighedsaftale

Producentforeningen efter pres fra Viaplay: Vi skal finde en løsning

Nu trykker også Viaplay på stopknappen for udvikling af dansk fiktion

Branchekender kalder Netflix-exit for ”alarmerende”

Producenter frygter konkurs under udviklingsstop hos TV 2

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Illustreret Videnskab hentede ny chefredaktør med fortid på B.T., Sam Productions meldte om sikker sejlads gennem 2021, inden modvind ramte i 2022, og rundspørge viste begrænset vilje til at betale for podcasts. Dét og meget mere kan du blive klogere på i denne uges overflyvning over mediebranchen.

Flertal vil af med spilreklamer

Et flertal af den danske befolkning mener, at spilreklamer bør forbydes. Det viser en meningsmåling, som Jyllands-Posten har fået lavet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs