Producentforeningen og Create Denmark vil mødes med streamingtjenester

Parterne bag aftale om rettighedsbetaling vil have gang i udviklingen af dansk kvalitetsindhold igen, lyder det i fælles udtalelse.
Både Producentforeningens formand, Jørgen Ramskov, (th) og Create Denmarks talsperson, Benjamin Boe Rasmussen, melder sig klar til at gøre noget for at løse fastlåst situation på det danske fiktionsmarked. | Foto: Miriam Dalsgaard / Producentforeningen (sammensat af MediaWatch)
Både Producentforeningens formand, Jørgen Ramskov, (th) og Create Denmarks talsperson, Benjamin Boe Rasmussen, melder sig klar til at gøre noget for at løse fastlåst situation på det danske fiktionsmarked. | Foto: Miriam Dalsgaard / Producentforeningen (sammensat af MediaWatch)

Producentforeningen og Create Denmark vil mødes med streamingtjenesterne i den igangværende konflikt om dansk tv-fiktion.

”På baggrund af dagens møde er parterne enige om at indkalde de enkelte tjenester til møde for at finde en vej ud af den fastlåste situation for hver tjeneste, så der igen kan komme gang i udvikling og produktion af dansk kvalitetsindhold,” lyder det i fælles udtalelse fra Create Denmark og Producentforeningen, som Jørgen Ramskov, direktør i Producentforeningen, har sendt til MediaWatch.

Bestillingerne af nye film- og tv-serier har siden nytår stået stille hos danske produktionsselskaber. Årsagen er en ny rettighedsaftale, som blev indgået i slutningen af sidste år mellem Producentforeningen og organisationen Create Denmark, som repræsenterer film- og tv-arbejdernes fagforeninger.

Streamingtjenester kalder aftale for dyr

TV 2 meldte i februar ud, at aftalen, som gælder i to år frem til 2024, er for dyr, og at selskabet derfor har sat udviklingen af ny fiktion på hold, og i sidste uge kom det frem, at Netflix også har givet samme besked til sine danske samarbejdspartnere. Tirsdag fulgte Viaplay Group trop med et åbent brev til aftaleparterne om, at aftalen, som den ser ud nu, ikke kan accepteres.

”Indtil vi har opnået en bæredygtig aftale, ser vi imidlertid ingen anden udvej end at stille udvikling af yderligere danske fiktions-projekter i bero. På længere sigt håber vi, at vi kan finde en farbar vej, så vi igen kan producere fiktion i Danmark,” lød det blandt andet.

Her lød det fra Jørgen Ramskov, at udmeldingen fra streamingtjenesterne gjorde indtryk. Han afviste ikke, at aftalen skulle genforhandles.

”Vi skal i hvert fald finde en løsning, som gør, at vi kan komme i gang med produktionerne igen. Om det kan ske ved, at aftalen kan komme til at fungere på en eller anden måde, eller man skal gøre noget andet; det snakker vi med vores gode samarbejdspartnere i fagforeningerne om.”

Samme udmelding kom fra talsmand for Create Denmark, Benjamin Boe Rasmussen.

”Hvis man har en aftale, som ingen vil gå ind i, så er den ikke noget værd. Vi må finde ud af, hvad vi skal gøre. Vi må sætte os ned og snakke sammen om, hvordan vi kommer videre herfra,” sagde han til Ritzau.

Til møde med politikerne

Create Danmark mødtes onsdag formiddag med politikerne i Folketingets kulturudvalg.

Ifølge henvendelsen fra Create Danmark skulle mødet handle om aftalen omkring rettighedsbetaling for streamingtjenester, hvor Create Denmark oplever, at der har været ”en række misforståelser i pressen om baggrunden for aftalen samt selve aftalens indhold”.

”Vores ønske ved foretrædet er derfor at præsentere, hvorledes aftalen er skruet sammen, hvilke forudsætninger der ligger til grund for beregning af den løbende betaling for rettigheder, samt hvordan aftalen reelt beregner, hvilken løbende betaling kunstnere og producenter skal have fra streamingtjenesterne,” lød det fra Create Danmark.

Efterfølgende har flere politikere kritiseret TV 2 for at bruge ”bøllemetoder” i konflikten.

”Det er meget bekymrende, at det er TV 2, der går forrest her – faktisk vil jeg kalde det uanstændigt. Vi kan ikke have et statsligt medie, som ikke vil være med til at sikre, at der er ordentlige lønvilkår i branchen. TV 2 er med til at give internationale aktører et nationalt figenblad at skjule sig bag, når de også trækker sig,” sagde Charlotte Broman Mølbæk, medieordfører for SF, til Politiken.

Hos TV 2 afviser fiktionschef Katrine Vogelsang, at TV 2’s ageren har betydning for Netflix’ reaktion på aftalen, da internationale tjenester og TV 2 står med forskelligeartede problemer. For TV 2 er prisen for høj, mens Netflix klager over at skulle oplyse abonnementstal, lyder det fra fiktionschefen.


Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også