MediaWatch

Dansk Reklame Film anmeldte svindel - skal selv for retten

Onsdag begynder en retssag mod Dansk Reklame Film og tre personer, der anklages for at svindle kunder.

Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup/Ritzau Scanpix

Dansk Reklame Film gik i 2018 til politiet med en mistanke om, at kunder var blevet snydt for millioner. Men når retssagen onsdag begynder i Retten på Frederiksberg, er Dansk Reklame Film også selv på anklagebænken.

"Det sender det fuldstændigt forkerte signal," siger selskabets bestyrelsesformand, Erik Kongsvik-Ibsen.

"Vi har gjort alt i vores magt for at rydde op. Vi har betalt kunderne, hvad de har krav på og har anmeldt det til politiet. Sagen var aldrig kommet frem, hvis vi ikke var kommet med den," siger han.

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (Søik) har tiltalt selskabet for groft bedrageri for 91 mio. kr. Desuden er tre personer tiltalt. De er beskyttet af et navneforbud og nægter sig skyldige.

Den påståede svindel skal være sket igennem fire et halvt år. Data om antallet af biografgæster, som så reklamerne, blev bevidst manipuleret og skruet for højt op, hævdes det i anklageskriftet.

Dermed blev kunderne overfaktureret og kom til at betale mere, end de skulle, fremgår det.

I tiltalen hedder det, at selskabet som såkaldt juridisk person er "ansvarlig for", hvad der foregik, og dermed har begået bedrageri. Dansk Reklame Film nægter sig skyldig.

"Det (den påståede svindel, red.) er blevet holdt skjult af nogle få medarbejdere," siger Erik Kongsvik-Ibsen.

Dansk Reklame Film A/S, som ejes af Nordisk Film, har betalt i alt 95 mio. kr. til kunderne som kompensation. Samlet set står selskabet tilbage med et tocifret milliontab, fortæller Erik Kongsvik-Ibsen.

"Da vi har kompenseret kunderne, har vi netop betalt alle pengene tilbage, så der i alle årene er et underskud i selskabet. Det er af en størrelse, hvor vi er nødt til at låne penge af vores ejere for at dække det," siger han.

Han fortæller også, at metoden for at opgøre reklameseerne er lavet om, så kunderne ikke snydes igen.

"Nu afregner vi direkte på faktiske billetter fra hver enkelt forestilling," siger Erik Kongsvik-Ibsen.

To af de tre personer, der er tiltalt i sagen, anklages for bedrageri for 91 mio. kr., mens beløbet for den sidstes vedkommende er 75 mio. kr.

Hvis de dømmes, risikerer de fængsel, mens selskabet kan få en bødestraf. Sagen er sat til at vare seks dage.

Dansk Reklame Film ændrer måling og afregning af biografreklame

Mere fra MediaWatch

Heartbeats slutter sig til kritik af ændringer på Loud

Det vil være decideret konkurrenceforvridende, hvis Berlingske Media får godkendelse af Radio- og tv-nævnet til at øge sin ejerandel i den statsligt finansierede dab-kanal Loud. Det mener det lydproducerende medier Heartbeats ifølge Berlingske. Dermed tilslutter mediet sig kritikken fra Zetlands direktør Tav Klitgaard samt Podimos adm. direktør Morten Strunge, som over for MediaWatch har kaldt situationen "absurd"."At man nu kan handle offentlige støttekroner på denne her måde – og på den måde bygge en privat virksomhed endnu stærkere – synes jeg er vanvittigt og fuldstændig konkurrenceforvridende," siger Le Gammeltoft, stifter og kreativ direktør i Heartbeats.Kritikken går på, at dab-radioen Loud får ca. 65 mio. kr. årligt i offentlig støtte, og at Berlingske Media som hovedejer de kommende to år, indtil sendetilladelsen udløber, reelt vil få ca. 150 mio. kr. i offentlig støtte, som mediekoncernen kan bruge til at styrke sin produktion af lydindhold.De hæfter sig sammenfattet ved, at Berlingske Media dermed de kommende to et halvt år reelt får i omegnen af 150 millioner kroner i offentlig støtte, som mediekoncernen kan bruge til at løfte sin lydproduktion.Berlingske Media ønsker at øge sin ejerandel i Loud fra 40 til 91 pct. samt ændre stationens navn til 24syv.

TV 2-ansatte bruger efteruddannelsesdage på kulturforbedring

TV 2 Nyhedernes ansatte bliver trukket to uddannelsesdage på kurser, der skal forbedre arbejdsmiljøet efter sidste års fokus på kulturproblemer og en hård tone i afdelingen. Det sker efter aftale med tillidsfolk og er en fælles investering i arbejdet, siger hovedtillidsrepræsentant.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs