MediaWatch

Forskydninger i privatforbrug har ramt især biografer og boghandlere

Coronakrisen har skabt en række forandringer i borgernes privatforbrug, både under og efter nedlukningen af landet og store dele af arbejdsstyrken blev sendt hjem. Biograferne er blandt de største tabere på listen over virksomheder, der har mistet omsætning det seneste halve år.

Foto: Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix

Mens det er velkendt, at rejse- og flyindustrien har tabt store summer under coronakrisen, er landets biografer den branche, der er blevet næsthårdest ramt af et fald i danskernes privatforbrug under coronakrisen.

Det skriver Berlingske på baggrund af en opgørelse, Danske Bank har lavet over danskernes forbrug over det seneste halvår år på baggrund af en million kunders brug af kort og Mobilepay.

77 pct. er forbruget i biograferne blevet reduceret med sammenholdt med samme periode i 2019. I kroner er ører svarer det til et fald fra 141 pr. person til 33 kr. i 2020.

Også boghandlerne er på listen over de brancher, der er hårdest ramt af krisen, hvor en stor del af bogkøbet er rykket online. Forbruget i boghandlerne er således faldet med 5 pct. i 2020 til 227 kr., viser listen.

Biografbranchen har i flere omgange siden foråret sendt nødråb til kulturminister Joy Mogensen (S) med håb om at få del i hjælpepakken til kulturlivet. Mens andre dele af kulturen, bl.a. museer, fik mulighed for at halvere entrepriserne, har biograferne ikke haft del i den ordning. Ministeren har siden erkendt, at den beslutning beroede på en fejltolkning af EU-regler, og i forhandlingerne om en ny hjælpepakke til kulturen er biografernes tabte indtjening også på dagsordenen.

Kulturordfører: Udelukkelse af biografer fra hjælpepakke er "meget mere end en fodfejl"

Joy Mogensen erkender: Biografer burde have været en del af sommerpakken

Biografer ønsker økonomisk håndsrækning efter fejllæsning i Kulturministeriet 

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs