MediaWatch

Oscarnomineret dokumentarist får stor dansk filmpris

Torsdag aften blev der uddelt hæder hos Nordisk Film. 238.000 kroner følger i alt med de tre priser. Hovedprisen gik til instruktøren bag dokumentarfilmene "Last men in Aleppo" og "The Cave".

Feras Fayyad var i 2018 nomineret til en Oscar for dokumentaren "Last Men in Aleppo", der bl.a. er produceret af Søren Steen Jespersen fra Larm Film Foto: Chris Pizzello/AP/Ritzau Scanpix

For tredje år i træk var der store priser på højkant, da Nordisk Film torsdag aften afholdt hædersuddelingen Isbjørnen, hvor tre priser bliver uddelt til talenter i filmbranchen.

Her kunne den syriske men herboende instruktør Feras Fayyad lade sig hylde, da han modtog Nordisk Film Prisen 2019 og 113.000 kroner.

Feras Fayyad står blandt andet bag den danskproducerede dokumentarfilm "Last Men in Aleppo", der i 2018 var nomineret til en Oscar.

Instruktøren har udmærket sig i sit arbejde med at portrættere konflikten i Syrien og de mennesker, der betaler den ultimative pris for den.

Uomtvisteligt talent

Krigen i Syrien er også omdrejningspunktet i hans nyeste værk, "The Cave", og den blev rost i motiveringstalen fra juryen, der uddelte Nordisk Film Prisen.

"Feras Fayyad er et uomtvisteligt talent, som har begået et værk - "The Cave" - der rammer dybt i både tanke og følelse og samtidig er en stor filmisk oplevelse. Feras' hånd er så sikker, at man næsten har svært ved at betragte ham som "et talent", men det gør ham egentlig kun endnu mere uafviselig som modtager af Nordisk Film Prisen 2019," lød det blandt andet i talen.

The Cave var i september blandt prisvinderne ved den canadiske dokumentarfilmfestival Toronto Film Festival (TIFF).

Blandt de tidligere modtagere af Nordisk Film Prisen finder man blandt andre Lars von Trier, Anders Thomas Jensen og Fenar Ahmad.

Priser til skuespiller og VFX-instruktør

Også skuespilleren Esben Smed blev hyldet ved uddelingen. Han modtog Ove Sprogøe Prisen, der er opkaldt efter den folkekære skuespiller, der døde i 2004. Med prisen fulgte en check på 50.000 kroner.

VFX-Supervisor Peter Hjorth modtog Erik Ballings Rejselegat på 75.000 kr. Han har blandt andet været teknisk instruktør på film som "Dancer in the Dark", "Nymphomaniac" og "The House That Jack Built".

/ritzau/

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere