MediaWatch

Oscar-kandidaten Dronningen modtager Nordisk Råds Filmpris

Den danske film Dronningen, der har Trine Dyrholm i hovedrollen, er modtager af Nordisk Råds Filmpris.

Foto: Henrik Montgomery/TT/Ritzau Scanpix

Den danske film "Dronningen" har modtaget Nordisk Råds Filmpris for 2019.

Det oplyser Nordisk Råd i en pressemeddelelse. 

"Dronningen" handler om en kvinde, der sætter hele sin tilværelse på spil ved at indlede en affære med sin 17-årige stedsøn.

Ifølge Nordisk Råd har filmen fået prisen, fordi den trin for trin udforsker, hvordan en tragisk familiehemmelighed opstår som følge af, at hybris, lyst og løgne skaber et ekstremt dilemma.

Særligt skuespilleren Trine Dyrholm, der spiller hovedrollen Anne, får stor ros for sin præstation i filmen. 

"Det er umuligt ikke at fremhæve Trine Dyrholm for sit formidabelt nuancerede skuespil som "dronning" Anne, men på alle niveauer - fotografi, musik, produktion design, manuskript m.m. - er "Dronningen" en imponerende bedrift. Den får en næsten umulig opgave til at synes let og ubesværet," skriver Nordisk Råd i pressemeddelelsen.

Dansk Oscar-kandidat

Bag "Dronningen" står filminstruktør May el-Toukhy. "Dronningen" er hendes blot anden spillefilm, efter at hun i 2015 lavede "Lang Historie Kort".

Ud over spillefilm har May el-Toukhy også instrueret radiodramaer, teaterstykker og flere episoder af de prisvindende danske tv-serier "Arven" og "Herrens Veje". 

"Vi ved næsten altid, om en filmfigur er god eller ond, men med "Dronningen" overlader instruktør May el-Toukhy og medforfatter Maren Louise Käehne det til os, publikum, at finde fokus og morale og dømme hovedpersonen Anne, der gør lige præcis det, hun ikke bør - begynder en affære med sin stedsøn. Det forunderlige er, at det føles helt rigtigt at få det ansvar," skriver Nordisk Råd.

"Dronningen", som også er Danmarks officielle Oscar-kandidat, har været en af sæsonens største filmsucceser med mere end 320.000 solgte billetter, imponerende anmeldelser og flere betydningsfulde internationale priser. 

Med Nordisk Råds Filmpris følger også 350.000 kr., der deles mellem instruktør May el-Toukhy, manuskriptforfatter Maren Louise Käehne og producenterne Caroline Blanco og René Ezra.

Prisen er blevet givet tirsdag aften ved en prisuddeling i Konserthuset Stockholm, hvor Nordisk Råd også uddeler priser inden for litteratur, musik, miljø og børne- og ungdomslitteratur. 

Litteraturprisen gik også Danmarks vej, da den 28-årige danske forfatter Jonas Eika fik tildelt dette års pris for sin novellesamling "Efter solen". 

/ritzau/

Mere fra MediaWatch

Rørbye Rønn afliver spekulation om store biograffilm på DRTV

Maria Rørbye Rønn glæder sig over, at politikerne letter på detailstyringen af public service-stationen og giver DR en større fleksibilitet til at kunne omstille sig digitalt. Men hun afviser, det vil ændre i konkurrencesituationen i forhold til private medier.

Læs også

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs