Loft for bettingreklamer kan koste tv-stationer annoncemillioner

En betydelig del af tv-stationernes reklameomsætning kom sidste år fra bettingselskaber, der nu vil skrue ned for blusset for at tage større samfundsansvar. Tv-stationer er åbne, men afventende over for tiltaget.
Foto: Jens Dresling/ Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/ Ritzau Scanpix

Med en gennemsnitlig investering på 10 mio. kr. månedligt brutto, var Danske Spil den absolut største annoncør på tv blandt spil- og bettingselskaberne sidste år.

Danske Spil stod dermed også for lidt mere end en tredjedel af det samlede beløb, som Spil og bettingselskaberne brugte på at købe plads plads i reklameblokkene på dansk tv sidste år.

Det viser tal fra Kantar Gallup Media Intelligence, som har opgjort spilselsabernes samlede brutto spend på tv - altså reklameprisen før eventuelle rabatter - sidste år for MediaWatch.

I alt tegnede spilselskaberne sig for 315 mio. kr. brutto - og uden sponsorater - af det samlede tv-marked, der årligt omsætter for omkring 2 mia. kr. netto.

Det er med andre ord gode kunder i butikken, der nu vil skrue ned for kampagnetrykket på de kommercielle tv-kanaler for at demonstrere politisk gehør og tage større samfundsansvar.

Skal kunne ses

Det kom frem tirsdag, da brancheorganisationen Danish Online Gambling Association (Doga) offentliggjorde et nyt adfærdskodeks for mere ansvarlig markedsføring. Her er en af grundstenene en målsætning om at reducere antallet af betting- og spilreklamer på tv "markant" for at gøre sit til at forebygge ludomani og gældssætning.

Hvor meget antallet af spilreklamer skal nedbringes, har Doga dog ikke sat konkrete tal på.

"Når vi siger, at det skal være "markant", er det selvfølgelig noget, der skal kunne ses, ellers er det bare et slag i luften. Men vi har ikke lagt os fast på noget, vi skal også have en dialog med tv-stationerne om det," siger Morten Rønde, direktør for Doga, som bl.a tæller bettingselskaberne Unibet, Bet365 og Danske Licens Spil.

"Det her var en løsning, alle kunne være med på, og som potentielt set kan give en effekt. Det er det, vi har kunnet nå, og vi synes, det var vigtigt at sende et signal om, at det er den vej, vi vil gå," siger Morten Rønde fra Doga.

Discovery: Ambitiøst oplæg

Han anerkender, at det vil rokke ved symbiosen mellem annoncører og tv-selskaber, som er stærk på sportsområdet, hvor interessefællesskabet måske er mere entydigt end så mange andre steder i reklameblokkene. Spilselskaberne når sportsfans, og tv-stationerne når annoncørernes reklamebudgetter, som er med til at finansiere indkøbet af sportsrettigheder.

Dem har Discovery Networks Danmark sin del af bl.a. på fodbold. Her anerkender adm. direktør Christian Kemp nødvendigheden af aftalen, men forholder sig også afventende i forhold til konsekvenserne.

”Først og fremmest så anerkender vi spilbranchens arbejde for at styrke sin sociale ansvarlighed. Det er et nødvendigt arbejde,” skriver CEO i Discovery Networks Danmark, Christian Kemp, i en kommentar til MediaWatch og tilføjer:

”Samtidig er det også et meget ambitiøst oplæg fra spilbranchen, som indeholder en række vidtgående forslag. Doga har efterfølgende lagt op til dialog med os og de andre kommercielle aktører om forslagene. Den dialog ser vi frem til, så vi sammen kan se på, hvad forslagene betyder i praksis." 

Vil påvirke markedet

Hos TV 2 Danmark er man ”naturligvis åben for en dialog med kunderne omkring placeringen og omfanget af deres kampagner”, skriver salgsdirektør ved TV 2, Peter Olafsson, i en kommentar til MediaWatch. Ligesom hos Discovery er TV 2's kommercielle chef også afventende i forhold til, hvad adfærdskodekset helt konkret kommer til at betyde:

”I forhold til spilbranchens nye adfærdskodeks er det på nuværende tidspunkt svært at sige noget om en eventuel betydning for branchens annoncering på TV 2. Bortset herfra er vores praksis jo reguleret af de danske reklameregler, som vi selvfølgelig overholder, såvel i dag som fremover, siger salgsdirektøren.

Heller ikke Dogas direktør, Morten Rønde, vil spå om, hvad det nye adfærdskodeks kan betyde for tv-stationerne, men han forventer, at det vil påvirke spilleselskabernes forretning negativt, når markedsføringstrykket på tv vil blive begrænset.

"Når der bliver lagt restriktioner på at markedsføre sig, så går spilmarkedet nedad. Jeg ved ikke hvor meget, men det vil helt klart påvirke markedet," siger Morten Rønde.

Spilbranchen vil skære ned på antallet af spil- og bettingreklamer 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også