MediaWatch

TV 2 fik tre ud af fire kroner fra Public Service Puljen i 2017

I et år med flere penge i Public Service Puljen end normalt gik størstedelen af støtten til TV 2. Puljen er til politisk debat, og flere partier foreslår at øge puljen.

Foto: Rolf Konow/TV 2

Vanen tro blev TV 2 i 2017 den største modtager af støtte fra Public Service Puljen, der administreres af Det Danske Filminstitut.

Af opgørelsen på instituttets hjemmeside fremgår det, at der i alt blev uddelt knap 64 mio. kr. til 22 forskellige projekter. Lige over 75 pct. af beløbet gik til TV 2.

Blandt de projekter, TV 2 fik flest støttekroner til fra puljen i 2017, var dramaserierne "Kriger" og "Lykke-Per", der blev tildelt hhv. 12,2 og 10 mio. kr.

Næststørste støttemodtager blev MTG, der fik støtte til to projekter til hhv. TV3 og Viaplay. Dramaserierne "Hånd i hånd" og "Snydt" blev støttet med samlet lige under 10 mio. kr. Som den næste i rækken fik Dk4 4,1 mio. kr. til bl.a. "Redaktionen" og "Özlems jomfrurejse".

Derudover fik Discovery Networks og HBO Nordic hver især støtte i mindre størrelsesordener. Det er første gang, HBO Nordic har modtaget støtte – til serien "Erobreren" – mens Discovery Networks ved flere lejligheder har fået støtte fra puljen. Eksempelvis fik selskabet i 2016 knap 14 mio. kr. til "Gidseltagningen".

Puljens samlede økonomiske ramme var højere end normalt i 2017. Det skyldes, at der blev lagt 23 mio. kr. fra overskydende licensmidler i puljen.

 

Det er langt fra noget nybrud, at TV 2 får den største del af støtten fra Public Service Puljen. Hvis man ser tilbage på de seneste fem års tildelinger, så har TV 2 tegnet sig for mellem 60 og 95 pct. af det årlige støttebeløb.

 

Blandt forklaringerne på, at TV 2 sætter sig på den største del af støtten, er, at det er et krav, at de programmer, der bliver produceret med hjælp fra puljen, ikke afbrydes af reklamer. Det må TV 2's programmer som bekendt ikke, mens programmer på Discovery Networks' og MTG's kanaler typisk har reklamepauser lagt ind i udsendelserne – og kravet om reklamefri udsendelser er en hæmsko, har det tidligere lydt fra Discovery Networks.

Selv har TV 2 også et i et mediepolitisk udspil i efteråret slået til lyd for at få lov til at afbryde programmer med korte reklameblokke i lange sportstransmissioner og lange underholdningsprogrammer. Tv-stationen har dog ikke den forbindelse forholdt sig til reglerne for støtte fra Public Servcie Puljen.

Selvom TV 2 altså økonomisk set bliver begunstiget af Public Service Puljen, så er den ikke ubetinget elsket af det statsejede tv-selskab. Ved siden af puljens midler er TV 2 nemlig forpligtet til at yde 65 mio. kr. årligt i støtte til dansk film. Og TV 2's fiktionschef, Katrine Vogelsang, sagde i marts 2017 til MediaWatch, at selskabet godt vil sige farvel til Public Service Puljens midler, hvis man samtidig slipper for forpligtelsen til at støtte danske film.

Public Service Puljen er finansieret af licensmidler, og den er derfor en del af den verserende diskussion om det kommende medieforlig, der træder i kraft 1. januar. Flere politiske partier ønsker sig en større pulje. Eksempelvis har Venstre foreslået, at puljen skal uddele op mod 500 mio. kr. årligt, og de penge skal komme fra en beskæring af DR's økonomiske ramme og en sænkelse af mediestøtten.

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs