MediaWatch

Arbejdstilsyn vil se på anklager mod Zentropa

Flere kvinder har fortalt om sexchikane i Zentropa. Arbejdstilsynet ser med stor alvor på anklagerne.

Foto: /ritzau/Finn Frandsen

Beretninger om ydmygelser, mobning og sexchikane hos filmselskabet Zentropa får nu Arbejdstilsynet til at reagere.

Tilsynet, der skal fremme et godt arbejdsmiljø, ser med stor alvor på, at det blandt andet er blevet beskrevet, at filmmanden Peter Aalbæk Jensen, har taget kvinder på brysterne og givet dem smæk.

"Når vi hører om forhold som disse, reagerer vi. Og på baggrund af de oplysninger, der nu er kommet frem, vil vi i begyndelsen af ugen tage stilling til, hvad vi kan gøre i den aktuelle sag. Arbejdstilsynet ser med stor alvor på anklager om mobning og seksuel chikane. Vi vurderer altid klager nøje - også over forhold som er beskrevet her - med henblik på tilsyn," skriver tilsynschef Lars Toft Pedersen i en mail.

I Politiken lørdag fortalte ni kvinder, der tidligere har været ansat hos Zentropa, at der i årevis har været en grænseoverskridende kultur. 

De fortæller, at Peter Aalbæk Jensen eksempelvis har taget initiativ til seksuelt relaterede ydmygelser på scenen ved julefrokosten foran gæster fra filmbranchen.

Udbredt problem

En undersøgelse blandt de kvindelige medlemmer af Dansk Skuespillerforbund peger ifølge Politiken også på, at der er et stort problem med sexchikane.

I undersøgelsen svarer 241 kvinder, at de inden for de seneste ti år har oplevet chikane fra deres overordnede. Det svarer til 64 procent af de 378, som svarede. Undersøgelsen blev sendt ud til 949.

Arbejdstilsynet oplyser, at de grundigt undersøger, når de under et almindeligt tilsyn får oplysninger, der tyder på, at mobning eller sexchikane finder sted på en arbejdsplads.

"På tilsyn indgår denne kortlægning, hvad enten det er på baggrund af en klage eller på et almindeligt tilsyn, som en del af vores undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø. Vi bruger en række værktøjer til at indsamle information, blandt andet enkelt- og gruppesamtaler med ledere og medarbejdere," lyder det fra tilsynschef Lars Toft Pedersen.

Peter Aalbæk Jensen har over for Politiken bekræftet de situationer, som de ni kvinder beskriver lørdag - enten som et generelt og tilbagevendende ritual på Zentropa eller som noget, han ikke kan huske, men som "sikkert er sket".

/ritzau/

Zentropa skærper tonen 

Eks-ansatte på Zentropa beretter om ydmygelser og sexchikane

Zentropa: Vi skal ikke have en kultur med klask

Aalbæk: Det er helligt for mig at sige hvad jeg vil

Nordisk Film: Peter Aalbæk skal fortsætte som producent

Svensk filmstøtteselskab dropper samarbejde med Aalbæk

Svensk filmby vil have Aalbæk fjernet fra von Trier-film 

Mere fra MediaWatch

"Helt generelt synes jeg selvfølgelig, at vi chefredaktører skal stille op"

Principielt bør mediechefer også stille op til kritiske interviews, når medierne forventer det samme af fx politikere, mener Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen, efter kritik fra tidl. statsminister af manglende interviews med B.T.'s ansv. chefredaktør Michael Dyrby i kølvandet på dokumentarfilmen om metoo på TV 2.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs