MediaWatch

Ombudsmand: DR-afvisning af aktindsigt i P1 er i orden

Folketingets Ombudsmand giver DR medhold i, at public service-koncernen havde ret til at afslå aktindsigt i budgetoplysninger om P1.

Foto: Jens Dresling/Polfoto/Arkiv

DR afviste i efteråret at efterkomme en anmodning om aktindsigt i P1’s samlede programudgifter og radiokanalens indtægter fra en journalist på Jyllands-Posten. Den beslutningen klagede journalisten efterfølgende over til Folketingets Ombudsmand.

Nu har ombudsmanden behandlet sagen, og konklusionen lyder, at DR var i sin fulde ret til at afvise aktindsigten.

”Radio- og fjernsynsloven giver DR ret vide muligheder for at tilbageholde den slags oplysninger. Også selv om vi taler om helt overordnede budgetoplysninger,” udtaler Folketingets Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen i en pressemeddelelse.

Journalisten havde søgt aktindsigt i P1’s overordnet budget fratrukket faste udgifter (vand, varme, bygninger, kantine etc.), udgifter til programvirksomhed, udgifter til distribution, teknik og IT, udgifter til lønninger samt radiokanalens indtægter.

På trods af at ombudsmanden i sin udtalelse fastslår, at de overordnede tal kun har indirekte tilknytning til P1’s programvirksomhed, giver hensynene bag paragraf 86, stk. 1, i radio- og fjernsynsloven ikke grundlag til at kritisere DR’s beslutning.

I paragrafen står at ”Sager og dokumenter vedrørende DR's og de regionale TV 2-virksomheders programvirksomhed og forretningsmæssige forhold i tilknytning hertil er undtaget fra lov om offentlighed i forvaltningen.”

Mere fra MediaWatch

Medieklummen: Rapporter peger på flere triste nyheder for journalister

Flere fravælger at læse nyheder, unge mennesker opsøger dem ikke aktivt, og sociale medier har overhalet nyhedsmedier som hovedkilde for de unge til nyhederne. Branchen står med et tiltagende framenteringsproblem, og vi bliver nødt til at tale om det, lyder det fra Uffe Gardel, der har ført pennen i denne uges medieklumme.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs