MediaWatch

Venstre roser DR for at droppe julekalender

Det er godt, hvis DR potentielt har afværget en gentagelse af tidligere beskyldninger om venstredrejning af sine programmer ved at aflyse sin satiriske julekalender på P1, mener Venstre. Medieordførere understreger dog, at DR ikke skal lade sig diktere af politiske hensyn.

Britt Bager, medieordfører, Venstre. | Foto: PR/Venstre

Dagen før premieren på julekalenderen "Jul i republikken", som var lavet til DR P1's morgenlyttere, blev produktionen hevet ud af sendefladen. Programmet levede ikke op til DR's standarder, lød forklaringen fra DR, og det har siden vakt undren og debat.

Julekalenderens instruktør, Lotte Svendsen, har nemlig efterfølgende fortalt til bl.a. Ekstra Bladet, at hun havde fået at vide, at DR ikke kunne tillade to "så venstreorienterede kræfter i samme program", hvor Johanne Schmidt-Nielsen, medlem af Folketinget for Enhedslisten, i den satiriske series fiktive univers er blevet valgt til præsident, og Georg Metz, tidligere chefredaktør på Information, er speaker. Direktør i DR Kultur, Tine Smedegaard Andersen, har blankt afvist, at det skulle være baggrunden for, at "Jul i republikken" er blevet droppet.

Men hvis det er korrekt, at serien blev skrottet, fordi DR var nervøs for, at programmet var for politisk venstredrejet, er der opbakning at hente hos regeringspartiet Venstre. Det skriver Politiken.

"DR skal have ros for, at der denne gang har været en voksen til stede, som har afværget en gentagelse af balladen om sidste afsnit af "Historien om Danmark" og "1864". Det er vigtigt for mig, at DR ikke gør sig selv sårbar, i forhold til en kritik af hvorvidt de nu også er politisk afbalancerede. Og det skal de jo være – det er derfor, de får 3,6 mia. kr. om året," siger Britt Bager, Venstres medieordfører, til Politiken.

Hun understreger dog samtidig, at DR-ledelsens opgave er "at holde fanen højt og modstå det politiske pres", og at politikerne "selvfølgelig" ikke skal blande sig i, om et afsnit af et program skal fjernes. Tilsvarende melding kommer fra Socialdemokratiets medieordfører, Mogens Jensen, der dog er noget skarpere i mælet i forhold til, at DR ikke bør lade sig kue af politiske hensyn, få måneder før forhandlingerne om et nyt medieforlig bliver indledt.

Dansk Folkepartis medieordfører, Morten Marinus, er enig i, at der ikke skal tages bestemte politiske hensyn. Han tilføjer dog, at DR tenderer til at have en politisk slagside i dag, og at selvom det kan være et problem, at DR censurerer sig selv, så kan der også være tale om rettidig omhu, mener han.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Smal medieaftale i hus, mediedistributører forventer højere priser, borgerlige varsler tilbagrulning af forlig, endnu en streamingtjeneste gør indtog i Norden og ny virksomhed vil give podcasts international succes. Vi tager en rundtur i uge 21 i Mediedanmark.

K-ordfører kalder skrottet some-lovforslag for tidsspild

Et lovforslag, som skulle forpligte bl.a. sociale medier til at fjerne ulovligt indhold inden for 24 timer, er bremset af EU-Kommissionen. Konservatives erhvervs- og forbrugerordfører mener, lovforslaget fra begyndelsen skulle have været udformet anderledes.

Debat: Medieforhandlingerne viser skræmmende mangel på viden

Resultatet af medieforliget er et skævvredet mediemarked, hvor regeringen med pincet vil udpege, hvilke medier og hvilket indhold, der fortjener politikernes nåde. Sådan lyder det fra direktør i Danske Medier, Mads Brandstrup, i dette debatindlæg.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs