DSB fyrer underdirektør i Waterfront-skandale

Kammeradvokaten anbefaler, at Peder Nedergaard afskediges efter "uacceptable metoder" i samarbejdet med kommunikationsbureauet Waterfront.

DSB's samarbejde med kommunikationsbureauet Waterfront har været problematisk på en række områder. Det er konklusionen på den advokatundersøgelse, der har kulegravet relationen mellem DSB og Waterfront, og som i dag blev præsenteret på et pressemøde.

Advokatfirmaet Bruun & Hjejle har gennemført undersøgelsen, der er bestilt af DSB og Transportministeriet efter det i januar blev afsløret, at DSB muligvis har betalt Waterfront for at holde journalist Lars Abild fra at skrive kritisk om DSB.

»Det skriftlige materiale tegner et billede af et samarbejde, der afviger fra det, der må anses for passende og hensigtsmæssigt - særligt for en selvstændig offentlig virksomhed for DSB«, konkluderer advokatundersøgelsen.

"En syg kultur"

"Hemmelige, snedige løsninger, hvor man prøver at komme omkring kontakten til politikerne med et mellemled," beskrev bestyrelsesformand i DSB, Peter Schütze, på pressemødet nogle af de ting, der er beskrevet i rapporten, der blandt andet fortæller om manglende orden i kontrakter og faktureringer.

 "Det er en syg kultur," sagde han.

Kammeradvokat Karsten Hagel Sørensen peger på, at der er to ansvarlige i sagen, fhv. direktør i DSB Søren Eriksen og underdirektør Peder Nedergaard, og at sidstnævnte derfor ikke bør vende tilbage til sin stilling.

Kammeradvokaten understreger, at der er ikke er tale om en decideret bortvisning, men derimod en fyring, der stiller Nedergaard mere fordelagtigt i forhold til fratrædelsesgodtgørelse.  

DSB's bestyrelse tilslutter sig den konklusion og har valgt at følge advokatfirmaets anbefaling om at afskedige Nedergaard, der har været suspenderet, siden sagen begyndte at rulle med DR's afsløringer i januar.

Lars Abild skal have en undskyldning

Kammeradvokaten opfordrer desuden DSB til at give journalist Lars Abild en undskyldning.

Angiveligt har DSB, uden Lars Abilds vidende, betalt Waterfront penge for at holde journalisten tilpas beskæftiget til, at han ikke skrev om DSB.

Der forelægger ikke skriftlige beviser for det arrangement, men ifølge kammeradvokaten tyder meget på, at der er indgået mundtlige aftaler om, at Waterfront skulle mildne Lars Abilds syn på DSB.

Karsten Hagel Sørensen opfordrede derfor DSB's ledelse til at undskylde over for Lars Abild.
 
DSB oplyser, at man vil iværksætte nye etiske retningslinjer og spilleregler for kommunikation.

Undersøgelsen viser, at der i alt er betalt 8,9 mio. kr. fra DSB til Waterfront.


 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også