MediaWatch

Dansk forfatter er et skridt nærmere stor international pris

Olga Ravn er som en af seks forfattere fra hele verden med i opløbet til årets International Booker Prize.

34-årige Olga Ravn er nomineret til The International Booker Prize. | Foto: Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix

Den danske forfatter Olga Ravn er kommet et skridt nærmere international hæder for den engelske udgave af hendes roman "De ansatte".

I marts kom hun som en af 13 forfattere med på den såkaldte longlist til The International Booker Prize. Nu er den oversatte version af romanen under titlen "The Employees" kommet skridtet videre og er også med på shortlisten, der består af seks forfattere.

Det fremgår af hjemmesiden for den store pris for fiktion oversat til engelsk.

2. juni bliver det meddelt, hvem der modtager prisen for 2021.

De øvrige kandidater er to bøger oversat fra fransk, to oversat fra spansk og en fra russisk.

De seks kandidater beskrives af prisuddeleren under ét som "revolutionære i form, indhold og udgangspunkt" og som "vedkommende, energiske og vildt originale litterære værker".

"De ansatte" udkom i 2018 på Gyldendal, og sidste år udkom den i Storbritannien, oversat af Martin Aitkens.

Shortlisten er udvalgt af et panel af historikere, journalister og forfattere - heriblandt en forfatter, der tidligere har stået på shortlisten til den britiske hovedpris, Man Booker.

Gyldendal kommenterede, da Ravn i første omgang kom med på longlist til prisen.

- Det er fantastisk, at Olga Ravn med nomineringen får denne ekstraordinære internationale anerkendelse for sit forfatterskab, der altid formår at gøre litteraturen brændende aktuel ved at kombinere original formtænkning med undersøgelser af tidens vigtigste spørgsmål, sagde forlagschef for Gyldendal Skønlitteratur Simon Pasternak.

Med prisen følger 50.000 pund, hvilket svarer til 435.000 danske kroner. Pengene deles mellem forfatter og oversætter.

Olga Ravn debuterede i 2012 med digtsamlingen "Jeg æder mig selv som lyng".

Efterfølgende er hun udkommet med romaner, hvoraf den seneste er "Mit arbejde", der handler om en kvindes kamp med fødselsdepression.

For den modtog hun Politikens Litteraturpris i 2020. Ifølge Politiken har bogen været med til at starte en folkelig bevægelse om at italesætte dårlige oplevelser på hospitalers fødegange.

Olga Ravn er 34 år. Hun er uddannet fra Forfatterskolen i 2010.

/ritzau/

Mere fra MediaWatch

Heartbeats slutter sig til kritik af ændringer på Loud

Det vil være decideret konkurrenceforvridende, hvis Berlingske Media får godkendelse af Radio- og tv-nævnet til at øge sin ejerandel i den statsligt finansierede dab-kanal Loud. Det mener det lydproducerende medier Heartbeats ifølge Berlingske. Dermed tilslutter mediet sig kritikken fra Zetlands direktør Tav Klitgaard samt Podimos adm. direktør Morten Strunge, som over for MediaWatch har kaldt situationen "absurd"."At man nu kan handle offentlige støttekroner på denne her måde – og på den måde bygge en privat virksomhed endnu stærkere – synes jeg er vanvittigt og fuldstændig konkurrenceforvridende," siger Le Gammeltoft, stifter og kreativ direktør i Heartbeats.Kritikken går på, at dab-radioen Loud får ca. 65 mio. kr. årligt i offentlig støtte, og at Berlingske Media som hovedejer de kommende to år, indtil sendetilladelsen udløber, reelt vil få ca. 150 mio. kr. i offentlig støtte, som mediekoncernen kan bruge til at styrke sin produktion af lydindhold.De hæfter sig sammenfattet ved, at Berlingske Media dermed de kommende to et halvt år reelt får i omegnen af 150 millioner kroner i offentlig støtte, som mediekoncernen kan bruge til at løfte sin lydproduktion.Berlingske Media ønsker at øge sin ejerandel i Loud fra 40 til 91 pct. samt ændre stationens navn til 24syv.

TV 2-ansatte bruger efteruddannelsesdage på kulturforbedring

TV 2 Nyhedernes ansatte bliver trukket to uddannelsesdage på kurser, der skal forbedre arbejdsmiljøet efter sidste års fokus på kulturproblemer og en hård tone i afdelingen. Det sker efter aftale med tillidsfolk og er en fælles investering i arbejdet, siger hovedtillidsrepræsentant.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs