Mediehuse øger formuen trods krisemelding

Flere mediekoncerner, heriblandt JP/Politikens Hus, har de seneste 10 år fordoblet egenkapitalen på trods af faldende omsætning. Det er bl.a. takket være mediestøtte fra staten, som flere politikere melder sig klar til at ændre på.

Mens de fleste avishuse i Danmark taber læsere og bløder annoncekroner, bliver der samtidig sparet millioner af kroner op i mediehusenes formue, egenkapitalen. Blandt andet har JP/Politikens Hus siden 2007 mere end fordoblet sin egenkapital til 1,9 mia. kr. Det skriver Politiken, som har gennemgået de private mediehuses regnskaber.

Også Berlingske Media og Nordjyske Medier har mere end fordoblet formuen, mens Kristeligt Dagblad og Sjællandske Medier ligeledes har øget egenkapitalen betragteligt. Ifølge Politiken er det kun Børsen, der ikke har øget kistebundens polstring. Sagen bliver taget op, fordi samme mediehuse i perioden også har modtaget millionbeløb fra staten i form af redaktionel produktionsstøtte samt inddirekte statstøtte i kraft af avisernes momsfritagelse. Helt konkret bliver der hvert år afsat et trecifret millionbeløb - ca. 365 mio. kr. - på finansloven til at understøtte dagbladene.

Flere eksperter, avisen har talt med, peger på, at mediehusenes årelange formueopsparing er paradoksal i forhold til de millionstore beløb, de modtager i støtte, og flere avisers nedskæringer i journalistikken.

Lars Munch, formand i JP/Politikens Hus, understreger, at det kræver økonomisk styrke at kunne konkurrere med techselskaber som Google og Facebook, der i stigende grad overtager annoncekronerne, og samtidig udvikle virksomheden. Han anerkender dog, at man kan sige, at koncernen sparer den statslige støtte op.

"Ja, det kan man sige. Man kan også sige, at det er mediestøtten, vi har brugt på udvikling, og det er de andre penge, vi har lagt til side. Men pointen om, at det, der bliver lagt på JP/Politikens egenkapital, svarer til den direkte og indirekte mediestøtte, er i et vist omfang nok rigtig. Ingen ved dog, hvad der ville ske, hvis mediestøtten forsvandt eller blev ændret," siger Lars Munch til Politiken.

I forbindelse med de kommende forhandlinger om medieforliget, der træder i kræft ved udgangen af 2018, har Kulturminister Mette Bock (LA) meddelt, at også mediestøtten til de private medier vil blive genovervejet. Både Socialdemokratiets medieordfører, Mogens Jensen, og medieordfører Morten Marinus (DF) er åbne over for en omfordeling af mediestøttekronerne, så det i højere grad tilgodeser bl.a. mindre og nye medier, skriver Politiken.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også