Politikens Lokalaviser opsiger 21

Sparerunden i Politikens Lokalaviser betyder for de danske ugeaviser, at i alt 21 medarbejdere stopper, næsten halvdelen ved frivillig fratrædelse. Derudover nedlægges 11 kontorer i den kommende tid.

Politikens Lokalaviser har til formiddag gennemført fyringsrunden i Danmark, der blev varslet i forbindelse med spareplanen, som blev meldt ud for få uger siden. I alt stopper 21 medarbejdere, heraf er de ni frivillige fratrædelser, mens 12 er afskediget.

Politikens Lokalaviser nedlægger 40 stillinger i sparerunde

De fleste fyringer er sket på redaktionerne, hvor ni er opsagt, og to har fået en frivillig fratrædelse. Derudover forlader 10 medarbejdere i salg og back office virksomheden, heraf har de syv fået en frivillig fratrædelse.

”Det er aldrig en god ting at skulle sige farvel til rigtig mange gode medarbejdere, men processen har forløbet rigtig godt, og vi har haft nogle meget konstruktive møder med DJ (Journalistforbundet, red.) og HK. Så når det nu skulle være, synes jeg, det er håndteret godt,” siger adm. dir. Søren Riis, Politikens Lokalaviser.

Dagens afskedigelser er andet trin i sparerunden. Det første blev taget i slutningen af april, hvor ledelseslaget blev reduceret og seks daværende chefer fyret. Ud over afskedigelserne vil en række vakante stillinger også blive nedlagt og senere på måneden vil en sideløbende afskedigelsesrunde i de svenske aviser blive afsluttet. I alt nedlægger Politikens Lokalaviser 40 stillinger ud over den håndfuld chefstillinger, der allerede er blevet nedlagt.

”Det er en stor runde det her, og det er ikke en runde, vi forventer at tage hvert år eller hvert andet år. Men grunden, til at vi gør det, er, at vi skal sikre den indtjening, vi har. Der er ikke noget, der tyder på, at det strukturelle fald i markedet ændrer sig. Derfor kommer vi til at gøre tingene anderledes, og vi vil hele tiden have fokus på omkostningerne,” siger Søren Riis.

Vender bøtten

Han forklarer, at ledelsen bl.a. har trukket på erfaringer fra Sverige i den omfattende omlægning.

”Nu vender vi bøtten om, så vi får de rigtige strukturer og en mere smidig organisation, så vi fremover nemmere kan finde de besparelser, der skal være. Vores erfaringer fra Sverige, hvor vi gennemførte store forandringer sidste år har vist, at det har været et godt skridt.”

Direktør: Spareplan skal sikre en tilfredsstillende indtjening

Selvom Politikens Lokalaviser skal nedlægge 40 stillinger, har de i det aktuelle regnestykke nedlagt flere for at kunne slå seks nye stillinger op og stadig lande på samme omkostningsniveau. Tre af stillingerne slås op i salg, mens de øvrige tre er redaktionelle stillinger, som de fyrede medarbejdere også kan søge.

”Vi har sagt det, som det er, at vi ikke kan give en garanti, men hvis man har de rigtige kompetencer til de stillinger, vi slår op, så har man også en naturlig fortrinsret til stillingen,” siger Søren Riis.

Nedlægger 11 kontorer

Ud over at spare på lønomkostningerne lægger Politikens Lokalaviser om i forhold til lokaliteter og går fra 28 til 17 danske kontorer i løbet af de næste 10 måneder.

”Vi sammenlægger vores kontorer, så vi får 11 færre fra nu af og frem til første kvartal 2017. Det vil være syv i år og fire i første kvartal næste år,” siger Søren Riis.

”Det giver en huslejebesparelse, men det er primært for, at vi får større enheder, hvor der sidder flere, for der giver flere synergier,” siger Søren Riis.

Hvordan vil I sikre, at I bevarer den lokale forankring som lokalaviser?

”Du kan sagtens være lokal, selvom du ikke har et kontor der. Selvom vi ikke har fysisk kontor i et lokalområde, vægter vi, at de medarbejdere, vi har, kommer fra det lokalområde og har kilder der. Det er vores erfaring, at det er et spørgsmål om planlægning og om at gøre sig synlig lokalt som journalist.”

Ny chefredaktør for Danmark

I den redaktionelle organisering sker der også ændringer i toppen. Områderedaktør i Trekantsområdet i Jylland, Anne Andersen, bliver chefredaktør for hele Danmark – på linje med Lotta Wahlqvist, der er chefredaktør for Sverige. Begge refererer til ansv. chefredaktør Claus Krogh. Den nuværende områderedaktør for Sydjylland overtager ansvaret for Trekantsområdet også, som hidtil har ligget hos Anne Andersen.

”Vores strategi er, at vi skal arbejde mere sammen, hvor det er muligt, kommercielt og redaktionelt. Ud over at vi har vores fælles redaktionssekretariat, er der også historier, der er så store, at de kan komme i naboaviserne og for at sikre det, justerer vi ledelsesorganisationen. Det er ikke en ny strategi, men en skærpelse af den strategi, vi har haft de seneste to år.”

Politikens Lokalaviser tæller ifølge Søren Riis omkring 90 redaktionelle medarbejdere i Danmark før dagens fyringer, inklusiv lokalredaktørerne, der er spillende trænere og derfor også skrivende journalister.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også