Holm: Charlie Hebdo-ånden er ebbet ud

Det har vakt bekymrende lidt debat, at det franske satiremagasin Charlie Hebdo har lagt satire over profeten Muhammed på hylden, mener vært på DR2 Deadline, Adam Holm.
Adam Holm, vært på Deadline | Foto: Thomas Borberg
Adam Holm, vært på Deadline | Foto: Thomas Borberg

Terrorangrebet på det franske satiremagasin Charlie Hebdo sendte medier og offentlighed op på barrikaderne i forsvaret for pressefrihed og ytringsfrihed - symboliseret i frasen: "Je suis Charlie".

Men et halvt år efter synes frontlinjen forladt, skriver Adam Holm, vært for DR2's Deadline, i en kommentar i Weekendavisen.

Da Charlie Hebdos chefredaktør, Laurent Saurisson, i et interview med tyske Stern for nylig sagde, at ugemagasinet ikke længere ville gøre sig i satire over profeten Muhammed, blev det nok noteret af nyhedsstrømmen, men debatten udeblev. Det får Adam Holm til at stille spørgsmålstegn ved, om pressen nu også er helt så fri i dag som før angrebet i Paris i januar.

"Jovist, vi har en fri presse. Der er fortsat kritiske interviews i både de elektroniske og skriftlige medier. Politikere bliver udfordret, moralske autoriteter gået på klingen og religiøse institutioner hudflettet. Vi er ikke ufri, vi er ikke knægtet. Men vi er heller ikke helt fri, ikke helt ubundne til at kunne skrive og tegne, hvad vi anser for nødvendigt. En usynlig mur er blevet opført på ruinerne af en hårdt erhvervet tradition for satire," skriver Adam Holm.

"Når Charlie Hebdo af alle må give tabt, er der grund til bekymring. Deres seneste offer er også vores. Og det mest bekymrende er, at vi ikke er bekymrede. Det er til at dø af grin af."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også