MediaWatch

Her er de nominerede til årets Publicistpriser

Redaktør fra Jyllands-Posten, journalist på Information og dokumentarist i DR dyster om den Danske Publicistklubs store pris, mens to nichemedier er nomineret til den lille Publicistpris.

I 2014 vandt Jyllands-Postens Niels Sandøe og Thomas G. Svaneborg Publicistprisen. | Foto: Sofia Busk/Polfoto/Arkiv

Publicistklubben har været årets indstillinger igennem og udvalgt 11 kandidater, der har gjort sig fortjent til klubbens publicistiske skulderklap, der i år er udvidet fra to til fire.

Ud over de kendte Publicistprisen og den Lille Publicistpris introduceres to nye priser, Public Serviceprisen og Fortællerprisen.

Og de nominerede er...

Tre journalister dyster om hovedprisen, der tildeles for en mangeårig, fremragende publicistisk indsats:

 • Journalist Jørgen Steen Nielsen, Information
 • Udlandsredaktør og forfatter Flemming Rose, Jyllands-Posten
 • Dokumentaristen Poul-Erik Heilbuth, DR

Jørgen Steen Nielsen har været en del af Dagbladet Information siden 1985, hovedsaglig som reporter på stofområderne miljø og sikkerhedspolitik, men igennem syv år også som chefredaktør. Han er medvinder af Cavlingprisen 2003 og desuden forfatter til bogen 'Den store omstilling'.

Redaktør og forfatter Flemming Rose stod som daværende kulturredaktør bag Jyllands-Postens karikaturprojekt, der førte til Muhammedkrisen i 2006. Han er forfatter til bogen 'Tavshedens Tyrani', der er hans personlige beretning og analyse af de skelsættende begivenheder. Han er i dag udlandsredaktør på Jyllands-Posten og en internationalt efterspurgt debattør om ytringsfrihed.

Dokumentarist og DR-producent Poul-Erik Heilbuth har senest stået bag den internationale dokumentar 'Snowdens store flugt', der blev vist på DR1 i begyndelsen af 2015. Han har flere prisbelønnede dokumentarfilm på CV'et, bl.a. 'Manden der løj verden i krig' fra 2011, og 'The Other Europe'.

Nyt og gammelt nichemedie kæmper om lille pris

Kampen om Den lille Publicistpris, der gives for en ekstraordinær præstation under publicismens fane, står i år mellem et nyt og veletableret nichemedie. De nominerede er:

 • Medievirksomheden Zetland
 • Stig Holbøll Hasner, dk4

Medievirksomheden Zetland har kun eksisteret et par år, da det blev startet af et hold yngre journalistiske iværksættere, men er veletableret og kendt bl.a. for at have udbredt longread-formatet "singlen" i det danske medielandskab og for journalistiske live arrangementer. 

Stig Holbøll Hasner har også pionerblod i årene fra det private kommercielle tv-markeds tidlige dage i Danmark. Han var en del af det hedengange Kanal 2, inden han startede sit eget tv-projekt; nichekanalen dk4 i 1994. Kanalen har siden etableret sin egen niche i markedet, hvor den ikke blander sig i kampen om de store seertal, men gerne gør sig bemærket, senest med rekrutteringen af Henrik Qvortrup til det politiske magasin, 'Qvortrups valg'. 

Nye priser hylder fortælling og public service

Publicistklubben har i år udvidet prisrækken. Den ene nystiftede pris - Public Serviceprisen - gives for et fremragende arbejde på publicisme i offentlighedens tjeneste. De nominerede er:

 • Mads Lund, tv-journalist og -producent
 • Netavisen Altinget, etableret og ejet af Rasmus Nielsen
 • Pia Fris Laneth, selvstændig journalist og forfatter

Fortællerprisen er ligeledes en nystiftet pris, der gives for den enestående godt fortalte historie, som giver ny inspiration i såvel form som indhold. Nomineret er:

 • Journalist Puk Damsgård, DR
 • Journalist Anders Legarth Schmidt, Politiken
 • Journalist Tommy Byrne, Fyens Stiftstidende

Årets jury består af: Christian Jensen, Thomas Svaneborg, A.P. Mathiasen, Connie Hedegaard, Jacob Mollerup, Per Mikael Jensen, Elisabet Svane, Kim Hundevadt og Jacob Moll. 

Prisfesten finder sted den 19. marts og afrunder det første Publicistdøgn - en årligt tilbagevendende begivenhed, hvor der sættes fokus på publicismens fremtid i Danmark. Den indledes med en stor konference i Politikens Hus, skriver publicistklubben i en meddelelse.

Mere fra MediaWatch

Medieklummen: Inddrag brugerne i din personalisering

Personalisering er ikke en invasion af redaktionel selvstændighed, hvis vi selv tager ansvar for, hvordan det implementeres - men alligevel ender personaliseret indhold ofte i bjælke 13 på websitet. Sådan lyder det fra ugens klummeskribent Malte Jørstad, som giver et par råd til at gøre oplevelsen nemmere for både medie og modtager.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs