Journalister kan spendere lidt mere for andet år i træk

Lønstigninger og lav inflation øgede sidste år journalisters købekraft, dog mest for dem, der arbejder med kommunikation. 

Medlemmerne af Dansk Journalistforbund (DJ), der samler omkring 16.000 ansatte på medie- og kommunikationsområdet, har fået 1,3 pct. mere at købe for sidste år.

Det viser en opgørelse over lønudviklingen blandt medlemmerne, skriver forbundet.

Den gennemsnitlige journalistløn steg med 1,8 pct. i 2014, men tilsat (den lave) inflation på 0,5 pct. i perioden, har ansatte i mediebranchen reelt kunnet spendere 1,3 pct. mere.

Kommunikationsfolket i den private sektor oplevede størst fremgang med en lønstigning på 2,6 pct., i realløn ca. 2,1 pct., ansatte på dagblade, magasiner og ugeblade mindst med lønstigninger på ca. 1,5 pct., en reallønsfremgang på 1,0 pct. Offentligt ansatte fik en reallønsfremgang på 1,2 pct. 

Det går stille frem

Efter tre år med nedgang i reallønnen fra 2010 til 2012, peger den ellers vigende kurve opad for andet år i træk og købekraften, der følger med lønningsposen blandt journalister, er nu på samme niveau som i 2009.

Gennemsnitslønnen for hele landet steg marginalt til 41.005 kr., 44.902 kr., hvis arbejdsgiverens pensionsbidrag medregnes. 

På andre parametre er udviklingen uændret. Ansatte i København tjener således stadig mere end DJ-medlemmer i provinsen, og mandlige journalister tjener stadig 5 pct. mere i snit end deres kvindelige kolleger.

DJ offentliggør den årlige lønstatistik, som tallene er en del af, til februar.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også

Jyllands-Posten med domicil i Aarhus er blandt medierne, der nu er ude i anden runde af besparelser på ét år. | Foto: Joachim Ladefoged/Ritzau Scanpix

Briefing: Ugen i mediebranchen

For abonnenter