MediaWatch

Berlingske vil genoptrykke tegninger fra Charlie Hebdo

Torsdag udkommer Berlingske med tegninger fra det franske satireblad Charlie Hebdo, siger ansv. chefredaktør Lisbeth Knudsen.

Dagens attentat mod det franske satiremagason Charlie Hebdo er et angreb på det frie ord - ikke kun i Frankrig, men over alt, siger Lisbeth Knudsen, ansv. chefredaktør for Berlingske og koncernchef i Berlingske Media, til Berlingske Nyhedsbureau.

Hun siger samtidig, at Berlingskes torsdagsudgave vil indeholde tegninger fra Charlie Hebdo, der gennem årene har karikeret flere religiøse symboler og personer.

"Vi bringer en række tegninger og forsider fra det franske satireblad - både i torsdagens avis og på webben," siger hefredaktøren og uddyber, at det ikke sker som led i en demonstration, men som dokumentation.

"Jeg har den meget klare holdning, at vi ikke skal bruge Muhammed-tegninger i en demonstration. De skal bruges, hvis der er journalistisk grund til det som dokumentation. Derfor vil vi bringe dem som et led i dokumentationen af, hvad det er for et fransk satireblad, der er blevet ramt af den her forfærdelige situation," siger Lisbeth Knudsen.

Hun slår samtidig fast, at kampen for ytringsheden er blevet skærpet siden Muhammed-krisen, og at det er en fælles sag at holde fast i retten til kritiske debatter og satire - også om religiøse spørgsmål.

Lidegaard: Ytringsfrihed er fælles slag

Samme holdning lyder fra Politikens ansv. chefredaktør Bo Lidegaard.

Til Politiken siger han, at han tror, dagens mordattentat i Paris vil få "alle" i Frankrig og i Danmark til at rykke sammen om at forsvare ytringsfriheden. Det betyder dog ikke, at Politiken har ændret holdning til Jyllands-Postens Muhammed-tegninger og har planer om at genoptrykke dem, siger han.

"Politiken syntes som bekendt ikke, at det var en god idé at trykke Muhammed-tegningerne i 2005. Det synes vi stadig ikke. Vi har altid forsvaret Jyllands-Postens ret til at trykke dem, men det betyder ikke, at vi synes, at det var en god idé at gøre det," siger Bo Lidegaard til Politiken.

Det fremgår ikke, om Politiken også vil bringe eksempler på satiretegninger fra Charlie Hebdo i morgendagens avis.

"Det har vi ikke glemt"

Heller ikke Jyllands-Posten har på forhånd sagt, om avisen vil bringe tegninger fra det attentatramte franske ugemagasin. Men avisen, der mere end noget andet medie har mærket det had, satiriske streger kan antænde, skriver i en leder, at avisen ikke har glemt støtten fra Charlie Hebdo under Muhammed-krisen i 2006, hvor magasinet valgte at genoptrykke Jyllands-Postens tegninger.

"Charlie Hebdo var et af de magasiner, der solidariserede sig mest med Jyllands-Posten, da Muhammed-krisen var på sit højeste. Det har vi ikke glemt. Her på Jyllands-Posten føler vi stærkt med vore kolleger i Paris. At skulle praktisere det frie, uforfærdede ord, mens man trues på livet, kan undertiden være som at agere i en ond drøm," skriver Jyllands-Posten.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Jyllands-Posten skærer millioner af printsider væk, nye tal gør status over tv- og streaming-forbruget, og forskere giver tips til kunstig intelligens i medievirksomheder. Vi gennemgår de saftigste historier på MediaWatch i uge 49 lige her.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs